Vezi VIDEO
Un viitor sumbru ii asteapta pe multi tineri maramureseni in cazul in care situatia economica nu se schimba in bine. Numerosi absolventi de liceu si facultati sunt someri sau nu au de lucru de luni bune. De altfel, statisticile Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures evidentiaza ca mai mult de un sfert dintre somerii inregistrati in evidentele institutiei au varsta de pana la 39 de ani. Numai in acest an au depus dosare pentru somaj 1.200 de absolventi din promotia 2012. Celor neinregistrati in scriptele AJOFM nu li se cunoaste numarul, pentru oficialii statului fiind mai convenabil asa.
Datele oficiale indicau ca, la sfarsitul lunii august, rata somajului din Maramures era de 4,04%, mai mare cu 0,03 puncte procentuale decat cea din luna iulie. Fata de media nationala, numarul somerilor din judet e mai mic cu 0,86 puncte procentuale, dupa cum precizeaza reprezentantii AJOFM. Consilierul superior in cadrul institutiei, Ioana Blaj a aratat ca luna trecuta numarul somerilor din Maramures a crescut cu aproape 70 de persoane fata de precedenta. Cresterea ratei somajului a fost cauzata si de inregistrarea in evidentele institutiei a absolventilor din promotia 2012.
”Numarul total de someri inregistrati la finele lunii august a fost de 8.385 de persoane, crescand cu 68 de persoane fata de stocul lunii anterioare. Din totalul somerilor inregistrati, 2.651 sunt someri neindemnizati. Someri sub 25 de ani sunt 1.858, din care 1.200 sunt absolventi din promotia 2012, 701 someri au intre 25 si 29 de ani, 1.894 someri au intre 30 si 39 de ani”, a declarat Ioana Blaj.
Conform datelor AJOFM Maramures, peste 400 de tineri cu varsta sub 25 de ani sunt in somaj de mai bine de 6 luni. Alti peste 2.500 de someri de lunga durata sunt fara un loc de munca de peste 12 luni.
In ce priveste nivelul de instruire al persoanelor fara un loc de munca, peste 65 % au doar studii primare, gimnaziale sau profesionale, 24% au terminat liceul sau o forma de invatamant postliceal, iar aproape 10% sunt someri cu studii universitare. Cei mai multi someri care au studii superioare provin din randul celor care au terminat ingineria, studii economice sau studii pedagogice.
”Ca si in luna anterioara, pe primele locuri se situeaza inginerii, in numar de 138, care au specializari in diferite domenii de activitate. Profesorii au inregistrat o usoara crestere de la 114 la 126, economisti – 108 si specialisti in asistenta sociala si consiliere – 48”, a mai spus Ioana Blaj.
In evidentele institutiei sunt si numerosi someri care au pregatire de tehnicieni in domeniul chimiei si fizicii, brutari, patiseri si cofetari, dar si tehnicieni constructori sau instalatori. Toti acestia au slabe sperante sa se angajeze, mai ales ca media locurilor de munca vacante este de 100 intr-o luna, iar dintre acestea cele mai multe sunt in domeniul confectiilor. Penru ei viata este ratata, pentru ca in absenta unui job nu strang vechime in munca, iar implicit nu acumuleaza puncte la pnsie.
Sursa: Camelia Tocaci