Eveniment special al comunităţii armene din Baia Mare. Pentru a comemora Marele Genocid din 1915 a avut loc o slujbă religioasă, dar şi o proiecţie de film document.
„Ieri, intr-o locatie simbolica pentru Baia Mare, Bastionul Macelarilor, prin bunavointa Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie am putut viziona filmul documentar „Recunoaste 1915.” prezentat de autorul acestuia, regizorul Florin Kevoirkian. Apoi, armeni maramureseni si simpatizanti ai acestora am participat la un serviciu religios, efectuat de un mare prieten al armenilor, preotul paroh Ioan Roman, serviciu desfasurat in Capela din Turnul lui Stefan, cel mai vechi loc sacru din Baia Mare. In cadrul acestuia ne-am rugat pentru sufletele celor 1.500.000 de armeni ucisi de catre turci in anul 1915″, au precizat membrii comunităţii armene din Baia Mare.
Genocidul armean este un genocid comis între aprilie 1915 până în iulie 1916 sau chiar 1923,în care două treimi dintre armenii care trăiau pe teritoriul de astăzi al Turciei au pierit în urma deportărilor, foametei și masacrelor de mare amploare. A fost planificat și executat de către partidul de la putere la momentul respectiv, Comitetului Uniunii și Progresului (CUP), mai bine cunoscut sub numele de „Junii Turci”, compus în special din triumviratul de ofițeri,Talaat Paşa, Enver Paşa și Jemal Paşa, care conduceau Imperiul Otoman implicat la acea dată în Primul Război Mondial alături de Puterile Centrale. Genocidul a costat viețile a aproximativ un milion două sute de mii de armeni din Anatolia și Armenia de vest.
Deportările și masacrele au fost pregătite și organizate de la Constantinopol, capitala de atunci a Imperiului, și implementate la nivel local de către liderii din diverse districte și provincii. Fiecare birou local era responsabil pentru colectarea armenilor din aria sa administrativă, apoi soldații și jandarmii otomanii escortau convoaiele până în deșert în „marșurile morții” și comiteau ei înișiși asasinate, sau dădeau frâu liber violenței grupurilor de bandiți înarmați, în cea mai mare parte kurzi. Mulți criminali, grupați în ceea ce va fi cunoscut sub numele de „Organizația specială” au fost eliberați de către autorități în acest scop.
Politica de recunoaștere a acestui genocid la nivel mondial este încă subiect de dezbatere și controverse, din cauza negaționismului genocidului, mai ales în Turcia. În octombrie 2015, genocidul era recunoscut de către parlamentele a douăzeci și nouă de țări.