Noaptea de 11/12 februarie 2021 a fost una de coșmar pentru echipajele de patrulare ale polițiștilor de frontieră din Maramureș din zona montană a județului.
Azi noapte, polițiștii de frontieră maramureșeni și-au făcut cu brio meseria de a supraveghea și apăra granița externă a Uniunii Europene, granița României cu Ucraina.
Echipajele din teren au fost nevoite să suporte temperaturi resimțite de până la -25 de grade Celsius (-19 a fost cea mai joasă temperatură înregistrată în județul Maramureș) dar și un viscol năprasnic. Vântul a suflat cu 83 km/oră în zona montană a județului Maramureș. Și nu a fost tot: zăpada în zona montană a frontierei stratul de zăpadă trece cu bine de un metru.
Și atunci nu putem să nu ne întrebăm oare oamenii aceștia chiar nu pot avea un spor la salarizare pentru munca pe care o depun? Oare șefii acestora de prin birourile călduțe de la București au habar de condițiile extreme în care își desfășoară activitatea polițiștii de frontieră maramureșeni?
ACTUALIZARE – ITPF Maramureș
”Polițiștii de frontieră maramureșeni au în responsabilitate peste 90 de km de frontieră alpina în zona de competență a Sectoarelor Valea Vișeului, Poienile de sub Munte și Vișeu de Sus, de pe raza județului Maramureș.
Serviciul colegilor noștri se execută, în schimburi, prin desfășurarea de misiuni și acțiuni punctuale, în baza analizei de risc și în funcție de situația operativă, specificul și particularitățile fiecărui sector.
Atunci când condițiile atmosferice sunt cu temperaturi extreme, polițiștii de frontieră au un interval de rapaus, pentru refacerea capacității de termoreglare.
Refacerea capacității lucătorilor între misiuni se realizează conform prevederilor legale, astfel încât să nu afecteze supravegherea frontierei de stat” ne-a informat Iulia Stan, purtător de cuvânt ITPF Sighetu Marmației.