Vezi VIDEO
Inundatiile din sudul tarii au pus pe ganduri conducerea judetului Maramures. Pentru a preveni pagubele majore in caz de ploi torentiale, reprezentantii Prefecturii Maramures au cerut date despre hartile de hazard si risc intocmite pentru zonele ce prezinta pericol de a fi afectate de viituri. In plus, in unele localitati s-a trecut la treaba, fiind gasite solutii provizorii pentru ca problemele lasate in urma de inundatiile din 2008 sa nu se accentueze.
Dupa ce in mai multe localitati din tara ploile au facut ravagii, reprezentantii Prefecturii Maramures i-au convocat la o sedinta pe specialistii din Sistemul de Gospodarire a Apelor pentru a discuta despre zonele cu risc inundabil din judet. Asta cu atat mai mult cu cat Maramuresul are experienta inundatiilor devastatoare, ultimele evenimente de acest gen fiind inregistrate in 2008, atunci cand numeroase localitati s-au ales cu pagube importante.
In acest context, reprezentantul Guvernului in teritoriu a cerut date despre hartile de hazard si de risc intocmite la nivelul judetului. Concluzia a fost ca desi documentele ar fi trebuit sa fie finalizate, la ora actuala acestea sunt incheiate doar in proportie de 85%.
„Hartile de hazard se refera la zonele inundabile si riscul de inundatii pe ce inseamna marile acumulari de apa la nivel de judet. Iar hartile de risc pe directiva europeana ar fi trebuit sa fie gata. La nivelul judetului Maramures, 85% din hartile de hazard sunt rezolvate, hartile de risc se refera la acea parte in care identificam locurile unde pot fi pagube economice, pagube materiale, unde s-au dat autorizatii de constructii si au fost avertizati ca nu au voie sa construiasca atat case, cat si anexe si ce inseamna raurile importante ale judetului: Viseu, Tisa, Lapus, Mara”, a explicat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Autoritatile maramuresene recunosc ca problemele din 2008 s-ar putea repeta in orice moment, in conditiile in care, la sase ani de la acele inundatii, localitatile afectate n-au scapat de toate „ranile”. Reprezentantii prefecturii incearca acum sa gaseasca macar solutii provizorii in aceste zone, pentru ca guvernantii n-au alocat fonduri in ciuda numeroaselor adrese inaintate de autoritatile locale.
„Daca ar aparea acea 1% probabilitate de viitura care s-a intamplat in 1970 si in 2008, pe partea ce inseamna Viseu sunt multe «rani» care au ramas nerezolvate. La Bistra pot fi puse in pericol 1.000 de familii care pot ramane izolate cu copii, cu modul de administrare. Daca se rupe drumul judetean se duce si linia ferata care leaga Sighetul de Bucuresti. Si va trebui vazut din fond de rezerva sau din bugetul pe 2015. Dar pana una-alta am gasit intelegere la Ape sa consolidam malul, sa incercam sa ducem cursul raului Viseu la nivelul de albie in care a fost”, a precizat Anton Rohian.
In acelasi timp se cauta bani pentru a incepe constructia unui pod in centrul comunei Barsana, acolo unde o viitura ar putea distruge puntea pe care traverseaza localnicii in prezent. Autoritatile au convenit sa semnaleze problemele din judet si in cadrul intalnirii cu directorul general al Administratiei Apele Romane, Vasile Pintilie, care si-a anuntat vizita in judet pentru data de 16 mai.
Sursa: Camelia Tocaci