Vezi VIDEO
In Baia Mare exista un singur centru destinat femeilor batute de soti, iubiti ori chiar tati. Capacitatea acestuia este de 18 locuri, astfel incat a 19-a victima a violentei in familie care cere protectie in adapost primeste doar consiliere psihologica. In schimb, numarul cazurilor de abuz asupra femeilor si copiilor este in crestere la nivelul judetului, in ultimele luni fiind inregistrate la parchetele locale mai multe dosare penale in care agresiunile s-au produs in familie.
Dramele care se petrec intre patru pereti sunt numeroase, insa doar cei care nu mai rabda umilinta si violentele ajung sa treaca pragul Centrului ”Tranzit” din Baia Mare. Reprezentantii Serviciului Public Asistenta Sociala, in subordinea caruia se afla adapostul pentru victimele violentei in familie, au semnalat inmultirea cazurilor in ultimele luni. De altfel, in acest moment exista chiar o lista de asteptare. Trei persoane ar avea nevoie urgenta de cazare in acest centru, dar toate locurile sunt ocupate.
“Daca in 2009-2010 si chiar in prima parte a anului 2011, din cele 18 locuri destinate victimelor violentei in familie erau ocupate 50-60%, spre sfarsitul anului trecut si inceputul lui 2012, numarul de locuri a devenit insuficient. Criza economica se pare ca isi spune cuvantul si in ceea ce priveste relatia de cuplu”, a declarat seful adjunct al Serviciului Public de Asistenta Sociala, Bogdan Gavra.
Femeile care au fost nevoite sa se refugieze in Centrul “Tranzit” din Baia Mare au povesti de viata extrem de triste. Toate au ajuns aici, dupa ce ani in sir au indurat batai din partea sotilor. Unele au fost aduse la adapost de politisti in urma scandalurilor reclamate de vecini, altele, direct din Unitatea Primire Urgente a Spitalului Judetean. Putine s-au prezentat singure, satule sa mai fie sac de box pentru partenerii de viata.
Dupa ce statul le-a fost complice agresorilor, ca urmare a faptului ca a tratat cu nepasare fenomenul, zilele trecute s-a facut ceva pentru indreptarea situatiei, promulgandu-se Legea privind combaterea violentei in familie. Actul normativ prvede ca violenta in familie se poate manifesta prin violenta verbala, psihologica, fizica, sexuala, sociala sau spirituala. Victimele chiar pot cere instantei un ordin de protectie si de restrictie fata de agresor, lucru despre care persoanele in suferinta cred ca e binevenit.
“Aceasta lege mi se pare buna. Este un ajutor si un sprijin pentru femei. Eu noua ani am stat asa si in ultimii patru ani am suferit foarte mult. S-a intamplat dupa ce fetita mea a venit pe lume. De acolo a inceput violenta. Celor care se gandesc sa vina aici, le spun sa nu ezite pentru ca aici are cineva grija de tine si nu mai trebuie sa rabdam bataile. Aici avem liniste”, a marturisit una dintre femeile aflate in Centrul ”Tranzit”.
De acum inainte, trasul de par, neglijarea, actele de gelozie sau lipsirea de mijloace de existenta primara, precum hrana, medicamente, constituie forme de violenta in familie, iar autoritatile sesizate despre astfel de infractiuni sunt obligate sa se deplaseze de indata la fata locului.
Femeile care sunt victime ale violentei in familie si au nevoie de sprijin pot apela la specialistii centrului la numarul de telefon 0262.278.060, de luni pana vineri intre orele 7.00-20.00. Perioada maxima in care femeile agresate pot ramane in centru este de 6 luni, timp in care beneficiaza de o camera, mancare, consiliere psihologica si sprijinire in aflarea unui loc de munca.
Sursa: Anca Popescu