Deputatii au aprobat, joi, cu 235 de voturi „pentru”, un vot „impotriva” si doua abtineri, propunerea legislativa a deputatului PDL Alin Trasculescu privind combaterea violentei in sport, care inaspreste pedepsele pentru recidivistii la violenta pe stadioane. Alin Trasculescu a precizat, miercuri, dupa ce proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru invatamant a Camerei, ca principalele reglementari ii privesc pe recidivisti si ca proiectul contine masuri pentru stoparea violentei pe stadioane, cum ar fi inasprirea pedepselor, dublarea cuantumului amenzilor, avize suplimentare care trebuie obtinute de firmele de paza la stadioane, cursuri specializate pentru personalul de paza.
„Sunt cateva modificari pe care le-am preluat din legea engleza impotriva huliganismului. Sunt cateva modificari pentru legea 4, cunoscuta sub numele de legea Mitica Dragomir si cele mai importante modificari sunt legate de recidivisti care, in timpul jocului, trebuie sa se deplaseze la sectia de politie. Mi se pare chintesenta acestei legi pentru ca cei care sunt interzisi (pe stadioane – n.r.) pana acum in Romania aveau acces nestingherit si aveau senzatia ca nu li se poate intampla nimic. Legea se refera la huligani si la violenta pe stadioane si nu trebuie sa existe nicio temere ca suporterii au de suferit odata cu promulgarea acestei legi mai aspre decat legea 4 in vigoare”, a explicat deputatul PDL.
Alin Trasculescu a mai spus ca initiativa sa legislativa interzice intrarea pe teren a suporterilor si impartirea meciurilor pe grade de risc, astfel incat la jocurile cu grad ridicat sa fie obligatorie prezenta unui procuror, a prefectului si a jandarmeriei. El a adaugat ca firmele de paza pe stadioane trebuie sa obtina avize, iar stuarzii trebuie sa urmeze cursuri specializate.
Proiectul a primit raport favorabil si de la Comisia de aparare a Camerei Deputatilor. Propunerea legislativa privind modificarea si completarea legii 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive a fost respinsa de Senat in aprilie 2010, Camera fiind for decizional.
Sursa: Mediafax