Marea Britanie a inregistrat a doua noapte de calm, dupa patru zile consecutive de violente, care s-au soldat cu cinci morti si care l-au determinat, joi, pe premierul David Cameron sa adopte noi masuri, fara a exclude utilizarea armatei. Niciun incident nu a fost semnalat pana vineri la ora 3.00 (5.00, ora Romaniei).
Violentele s-au soldat in total cu cinci morti. Politia a anuntat, vineri dimineata, decesul celei de-a cincea victime, un barbat de 68 de ani care a fost gasit grav ranit luni seara, la Ealing, la periferia de vest a Londrei, afectata atunci de violente.
Richard Mannington Bowes a fost declarat mort joi la ora 23.52 (vineri, 1.52, ora Romaniei) si o autopsie va fi realizata rapid, a anuntat politia din Londra, care a demarat o ancheta pentru omucidere.
„Acesta a fost un incident brutal care a avut ca rezultat moartea stupida a unui om nevinovat”, a declarat inspectorul principal John MacFarlane.
Valul de violente care a afectat Londra si alte orase engleze a fost declansat de moartea unui barbat de 29 de ani, Mark Duggan, impuscat de politie saptamana trecuta, in timpul unei tentative de arestare.
Violentele au inceput sambata la Londra si au continuat pana marti seara.
„Nu este vorba despre politica, nici despre manifestatii, ci despre furt” , a apreciat, joi, premierul britanic, David Cameron. „Nu vom permite instalarea pe strazile noastre a unui climat de frica”, a adaugat Cameron, adresandu-se parlamentarilor britanici, reuniti joi intr-o sesiune extraordinara, pe tema celor mai importante revolte urbane care au avut loc in tara, in ultimele decenii.
Moartea unui barbat, ucis de politie, saptamana trecuta, la Londra, a fost „utilizata ca scuza de huligani oportunisti”, a adaugat premierul conservator.
„Aceasta este infractionalitate, pur si simplu. Iar pentru aceasta nu exista scuze”, a insistat el. „Nu este o problema de saracie, ci de cultura. O cultura a violentei, lipsei de respect fata de autoritate”, a continuat Cameron.
In acest discurs ferm, premierul a anuntat noi masuri represive, in special posibilitatea ca politia sa poata da la o parte fularele, mastile sau cagulele de pe fetele persoanelor suspectate de activitati infractionale.
Guvernul va analiza, de asemenea, conditiile de introducere a unor interdictii de circulatie, iar Cameron nu a exclus, pe viitor, implicarea armatei.
„Responsabilitatea mea este de a veghea sa fie luata in considerare orice eventualitate, inclusiv daca exista sarcini pe care le poate prelua armata, pentru a lasa mana libera politiei, pe linia frontului”, a declarat el.
Cameron a recunoscut ca, la inceputul revoltelor, au fost „prea putini” politisti. Dar „riposta a fost buna”, pana la urma, a apreciat el.
Premierul a promis, de asemenea, despagubiri victimelor revoltelor, anuntand crearea unui fond de 22 de milioane de euro (32 de milioane de dolari), pentru a veni in ajutorul comerciantilor ale caror magazine au fost vandalizate.
Cu doar un an inainte de Jocurile Olimpice de la Londra, a mai apreciat el, este necesar ca Marea Britanie sa arate altfel.
„Trebuie sa aratam lumii, care a parut consternata, ca autorii violentelor (…) nu sunt deloc reprezentativi pentru tara noastra”, a subliniat Cameron, in contextul in care multi si-au exprimat ingrijorarea cu privire la imaginea pe care o creeaza aceste tulburari inaintea Jocurilor Olimpice.
„Cu un an inainte de Jocurile (Olimpice), trebuie sa aratam ca Marea Britanie nu este o tara care distruge, ci o tara care construieste, care nu se resemneaza, o tara care face fata, care nu priveste in urma, ci, intotdeauna, inainte”, a spus el.
Sursa: Mediafax