Noi incidente au avut loc aseara, 6 ianuarie, in Irlanda de Nord, la cateva ore dupa deschiderea negocierilor intre reprezentantii politici si religiosi pentru a pune capat noului val de violente din Belfast, soldat cu 70 de arestari si aproximativ 50 de raniti incepand de joi, relateaza AFP. Fortele de politie au fost atacate cu diverse obiecte, in special caramizi, sticle si fumigene, pe mai multe strazi din oras.
Violentele au inceput dupa decizia din 3 decembrie a consiliului municipal din Belfast, capitala provinciei britanice Irlanda de Nord, de a nu mai arbora permanent Union Jack pe cladirea primariei.
Aceasta decizie controversata a generat violente repetate din partea protestantilor, sustinatori ai uniunii Irlandei de Nord cu Marea Britanie.
Potrivit unui bilant furnizat duminica de politie, 52 de politisti au fost raniti de la inceputul violentelor, in timp ce 70 de persoane au fost retinute, iar 47 inculpate.
Sambata seara, dupa o manifestatie, aproximativ 100 de persoane au aruncat din nou cu diverse obiecte in politie. Unii dintre politisti au declarat ca au auzit cum au fost trase focuri de arme in directia lor. Politia a folosit tunuri de apa pentru a dispersa manifestantii.
„Fiti convinsi ca vom avea resurse suficiente, atat timp cat va fi nevoie, daca aceste tulburari se vor repeta„, a avertizat seful politiei nord-irlandeze, Matt Baggott.
Un oficial din cadrul Federatiei politiei, un sindicat al fortelor de ordine, Terry Spence, a apreciat ca aceste focuri de arma sunt o evolutie foarte grava a situatiei. „Aceasta arata clar ca grupuri de paramilitari s-au infiltrat in aceste manifestatii”, a declarat el.
Reprezentanti religiosi si mai multe partide s-au reunit duminica intr-o biserica din Belfast pentru a incerca sa puna capat acestor violente.
„Avem nevoie de calm si de reflectie. Avem nevoie ca oamenii sa isi pastreze cumpatul si sa reflecteze impreuna”, a declarat Robin Newton, de la Partidul unionist democrat (DUP).
„Trebuie sa gasim o iesire, dar cum, nu stiu”, a adaugat el, subliniind absenta unor revendicari clare din partea manifestantilor.
Michael Copeland, deputat al Partidului Unionist din Ulster, s-a declarat pesimist, in absenta unui lider declarat al manifestantilor: „Nu exista, se pare, nicio persoana careia sa ne putem adresa”, a observat el.
Ulster s-a confruntat cu 30 de ani de violente intercomunitare intre protestantii unionisti si republicanii catolici, sustinatori ai unirii cu Irlanda, soldate cu 3.500 de morti.
Dupa acordul de pace din 1998, in provincie s-au produs incidente sporadice.
Sursa: Mediafax