Cifra sinuciderilor din cadrul fortelor terestre americane a scazut in 2011, o premiera din 2004, dar numarul agresiunilor sexuale a continuat sa creasca, a anuntat generalul Peter Chiarelli, numarul doi in ierarhia US Army, relateaza AFP. Circa 164 de militari in serviciu activ s-au sinucis, respectiv cu cinci mai multi decat in 2010. Daca se adauga insa sinuciderile comise de rezervisti si membrii garzii nationale demobilizati, totalul trece de la 304 (in 2010) la 278, a declarat generalul Chiarelli, prezentand un raport cu privire la starea de sanatate mintala in cadrul armatei.
„Am inceput sa nu mai stigmatizam problemele de sanatate mentala, este absolut esential, in opinia mea, ca persoanele care au nevoie de ajutor sa il primeasca”, a explicat generalul Chiarelli, care a salutat cresterea numarului de spitalizari in randul militarilor care au ganduri suicidare.
Soldatii sunt supusi unei incercari dure din cauza anilor de conflict din Irak si Afganistan, a rotatiilor frecvente pe teren si a stresului generat de lupte. Numarul violurilor si agresiunilor sexuale este insa in crestere, cu 2.290 de cazuri inregistrate in 2011, o crestere de 64 la suta fata de 2006, a afirmat el. In sase cazuri din zece, autorii consumasera alcool.
Victimele sunt in principal femei militari cu varste cuprinse intre 18 si 21 de ani, in primele 18 luni de activitate si aproape toate isi cunosc agresorul. Violentele conjugale au crescut, de asemenea, cu o treime din 2006, iar violentele impotriva copiilor sunt in crestere cu 43 la suta.
„Numeroase probleme de sanatate si disciplina sunt legate” intre ele, afirma raportul. Aproximativ 68 la suta dintre cei 33.000 de raniti din Irak sau Afganistan au fost afectati de explozii sau suflul exploziilor, care pot determina traumatisme craniene. Aceste traumatisme sunt legate de dezvoltarea ulterioara a stresului posttraumatic (PTSD).
„O persoana care a fost diagnosticata cu PTSD are un risc de trei ori mai mare de a comite o agresiune impotriva partenerei sale. De aceea este esential ca stigmatizarea care insoteste stresul posttraumatic sa fie eliminata si oamenii sa primeasca ingrijiri”, a apreciat generalul Chiarelli.
Sursa: Mediafax