Vezi VIDEO
Numarul infectiilor acute respiratorii si a pneumopatiilor a crescut in ultimele saptamani, pe fondul vremii reci de afara, mai ales in randurile copiilor si ale oamenilor trecuti de 60 de ani. Conditiile meteorologice nefavorabile au adus o intetire a cazurilor de viroze respiratorii, insotite de tuse, febra si varsaturi, astfel ca multi dintre bolnavi au avut nevoie de spitalizare.
In perioada 26 ianuarie – 8 februarie, la nivelul judetului Maramures s-au inregistrat peste 4.200 de cazuri de infectii acute respiratorii, cele mai multe, 2.100, fiind inregistrate la copiii cu varsta de sub 14 ani. In ultimele saptamani, in judet au fost depistate si trei cazuri de gripa, la Viseu de Sus si Sighetu Marmatiei, dar si peste 580 de cazuri de pneumopatii.
„Am confirmat pana in prezent trei cazuri de gripa la persoane adulte, nevaccinate, cu tulpina pandemica AH1 si cu alte doua tulpini de virus gripal de tip A, a carui circulatie predomina in acest sezon. Numarul de viroze este inca la nivelul asteptat, activitatea fiind declarata, in continuare, la un nivel sporadic, dar a crescut semnificativ, in ultima saptamana, numarul de pneumopatii”, a declarat Carmen Sima, director adjunct DSP Maramures.
Specialistii spun ca tratamentul dupa ureche nu este recomandat, astfel ca, in cazul in care starea de sanatate nu se imbunatateste, bolnavii trebuie sa consulte un medic.
„ Mentinem in continuare recomandarea de masuri de profilaxie nespecifica, prin reguli individuale si norme de igiena in colectivitatile de copii, prin izolarea la domiciliu in caz de boala respiratorie acuta si prezentarea la medicul de familie daca simptomatologia este grava, mai ales pentru varstele extreme si bolnavii cronic. Nu recomandam administrarea de antibiotic fara recomandarea medicului de familie sau a medicului de specialitate”, a adaugat Carmen Sima.
In medie, la cabinetele medicilor de familie din Maramures se inregistreaza, zilnic, peste 10 noi cazuri de viroze respiratorii. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt intalnite la copii, pentru ca ei, fiind in colectivitate, se imbolnavesc cel mai repede.
Sursa: Tania Purcaru