Aproape 1.700 de gospodarii trebuie electrificate in Maramures pana in 2010. Termenul a fost vehiculat chiar de premierul Emil Boc care a declarat in vizita efectuata in judet chiar saptamana trecuta ca ”parteneriatul dintre Ministerul Economiei, prin Electrica, si Ministerul Administratiei si Internelor va continua, astfel incat se vor asigura resursele bugetare pentru a incheia electrificarea”. Promisiunile electorale ar putea sa nu coincida cu realitatea, in conditiile in care numai in Maramures, pentru electrificarea satelor ar fi nevoie de peste 21 milioane lei noi, adica o suma pe care statul nu a avut de unde sa o scoata nici macar atunci cand nu era criza economica.
In secolul XXI in judetul Maramures exista 1.650 de gospodarii lipsite de curent electric. Cele mai multe gospodarii neelectrificate sunt in catunele apartinatoare de comuna Poienile de Sub Munte – 266, in jurul comunei Ocna Sugatag – 199, in Bistra -189, precum si in satele si catunele din jurul comunelor Vadu Izei -94, Stramtura – 86 si Botiza – 79.
Locuitorii din aceste zone par sa se fi obisnuit sa-si duca traiul departe de modernismul din actuala societate, fara lumina electrica si fara televizor sau calculator. Guvernantii au promis in repetate randuri ca vor aloca resursele bugetare necesare pentru electrificarea locuintelor, insa sumele uriase de care e nevoie pentru investitii ar putea sa intarzie introducerea curentului electric in aceste localitati, iar termenul anuntat de premierul Emil Boc este mai mult un vis… la lumina zilei.
Numai in Maramures ar fi nevoie pentru proiectele prioritare de peste 21 de milioane de lei noi – adica peste 5 milioane de euro. Pe lista proiectelor prioritare sunt prevazute extinderi de retele electrice in orasul Targu Lapus si satele apartinatoare, orasele Salistea de Sus, Tautii Magheraus, Ulmeni si Dragomiresti, precum si in comunele Grosii Tiblesului, Poienile de Sub Munte, Moisei, Coroieni, Satulung, Bistra, Sarasau, Ocna Sugatag, Farcasa.
Sumele aprobate pentru Maramures in ultima perioada sunt insa insuficiente pentru investitiile de care ar fi nevoie. Conform ordinului 127 din 20 mai 2009 privind programul ”Electrificare 2007-2009″, s-au aprobat 400.000 de lei pentru doua proiecte aflate pe lista prioritatilor.
”Prin ordinul 127 din 20 mai 2009 s-au aprobat 280.000 de lei pentru extindere retele electrice in orasul Targu Lapus si satele apartinatoare. De asemenea, au fost aprobate 120.000 de lei pentru extindere retele electrice in orasul Tautii Magheraus, zona Cartierului Tineri”, a declarat directorul societatii Electrica Baia Mare, Florin Nechita.
In rest, nu sunt bani, iar oamenii de prin catunele izolate ale judetului nici macar nu mai viseaza ca vor avea curent in casa, iar singura lor preocupare este sa aiba gaz pentru lampase si lumanarile la indemana. Premierul a spus ca asa ceva este nepermis, adica nu se poate ca in secolul XXI sa existe comunitati intregi fara apa, bec si canalizare in casa, numai ca degeaba autoritatile repeta acest ABC daca nu fac ceva pentru a scoate din Evul mediu multi dintre romani.
CITESTE SI:
Sursa: Camelia Tocaci