Prefectul Vasile Moldovan s-a deplasat în Ucraina, la o întâlnire de lucru cu autorități ale administrației publice locale și centrale, respectiv experți, desfășurată în localitatea Solotvino, pe tema construcției podului de beton armat peste râul Tisa, între localitățile Biserica Albă și Sighetu Marmației.
”În cadrul întâlnirii a fost prezentat conceptul general și proiectul construcției podului, contextul și inițiativele locale pentru deschiderea noului punct de trecere a frontierei româno-ucrainean, discuțiile purtate la nivel central pentru proiectul de acord dintre cele două state, estimarea impactului de mediu al proiectului, realizarea lucrărilor topografice, geotehnice și de conectare a podului la infrastructura rutieră din zonă. Am discutat și clarificat cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Vladimir Omelian mai multe aspecte cu privire la construcția podului, inclusiv despre propunerea părții ucrainene pentru stabilirea în această lună a unei întâlniri cu conducerea Ministerului Transporturilor pentru semnarea documentelor în scopul de a proceda și iniția proiectul de construcție a podului”, a spus prefectul de Maramureș.
Partea ucraineană a solicitat ca punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene să fie unul comun din punct de vedere al controlului vamal, însă legislația europeană nu permite această situație, deoarece Republica Ucraina nu este stat membru al Uniunii Europene. Oficialii ucraineni au menționat despre obținerea avizelor/acordurilor necesare de la ministerele de resort pentru construcția podului, respectiv a punctului de trecere a frontierei.
Vicepreședintele Administrației Regionale de Stat din Zakarpatia, Viktor Mikulin, a precizat că partea ucraineană va asigura resursele financiare pentru punctul de trecere a frontierei, construcția tronsonului de drum aferent podului, dar și cheltuielile pentru exproprierea terenurilor.
Reprezentanții părții române au declarat că s-a obținut avizul de mediu necesar pentru planul urbanistic zonal. Reprezentanții celor două părți au menționat că nu au fost identificate probleme care să contribuie la blocarea proiectului de construcție a podului. La Primăria Municipiului Sighetu Marmației a fost depusă documentația pentru planul urbanistic zonal și a fost identificat culoarul de expropriere în vederea implementării proiectului.
Podul de beton peste râul Tisa, care va fi construit între localitățile Sighetu Marmației și Biserica Albă, va fi destinat doar traficului de autovehicule, iar pentru traficul pietonal va rămâne podul istoric ce leagă localitățile Sighetu Marmației și Solotvino.
La întâlnirea din Ucraina au participat, alături de prefectul Vasile Moldovan diplomați ai Consulatului României la Solotvino, primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, conducerea Direcției Regionale Vamale, respectiv a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, conducerea Agențiilor pentru Protecția Mediului din Maramureș și Satu Mare, reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș, respectiv omologi din Ucraina.
Autoritățile române au transmis, la finalul întâlnirii de lucru, disponibilitatea reprezentanților Ministerului Transporturilor pentru o întâlnire cu omologii din Ucraina, în perioada aprilie-mai a.c., în scopul de a stabili demersurile viitoare care trebuie întreprinse pentru realizarea proiectului. Cele două părți au căzut de acord cu privire la faptul că necesitatea și oportunitatea construcției podului de beton armat și a punctului de trecere a frontierei va contribui la dezvoltarea relațiilor economice și sociale, respectiv culturale dintre județul Maramureș și regiunea Transcarpatia.