O discutie aplicata pe tema protectiei copilului a avut azi, 15 mai, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, cu o delegatie din Rwanda, venita in Romania la invitatia HHC Romania – formata din Damien Ngabonziza – presedintele Consiliului Comisarilor, Comisia Nationala pentru Copii, afiliata Oficiului Primului Ministru si supervizata de Ministrul Promovarii Familiei si Genului si Claudine Marie Solange Nyinawagaga – director national Hope and Homes for Children Rwanda.
Scopul vizitei lor in Romania este de a intelege felul in care autoritatile romane, la nivel central, regional si local au reusit sa adopte principiile reformei bazate pe dezinstitutionalizare, provocarile cu care s-au confruntat si se confrunta, dar si solutiile gasite acestor probleme. Rwanda este tara care a facut cele mai vizibile progrese pe linia dezinstitutionalizarii, proces care a fost incurajat si sprijinit de HHC din 2010.
Guvernul Rwandei si-a asumat constructia unui sistem de protectie a copilului bazat pe comunitate si familie. Pentru a le sustine eforturile de reforma, HHC a invitat factori implicati in acest proces, sa faca o vizita in Romania. La discutii a participat, alaturi de oaspetii rwandezi, si Stefan Darabus, directorul HHC Romania.
Presedintele Consiliului Judetean le-a prezentat oaspetilor felul in care functioneaza sistemul de protectie a copilului in Maramures, care sunt institutiile implicate in acest proces, dar si problemele cu care acestea se confrunta. „Sistemul de asistenta sociala in Romania are prea putin personal. Daca am avea suficienti asistenti maternali, suficiente persoane implicate in acest sistem, si calitatea serviciilor ar putea creste. Am participat chiar ieri – alaturi de primul-ministru – la inaugurarea unui proiect social de catre ASSOC, care presupune incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati. E important ca acestea sa fie integrate, sa fie active, pentru ca pot constitui o forta de munca, pot fi implicati in activitati potrivite abilitatilor lor”, a afirmat presedintele Zamfir Ciceu, raspunzand intrebarilor adresate de Damien Ngabonziza.
Acesta a dorit sa stie, de asemenea, care sunt masurile luate la nivel judetean pentru eradicarea saraciei, dar si cum se distribuie fondurile destinate protectiei sociale spre autoritatile locale. Directorul HHC Rwanda – Claudine Marie Solange Nyinawagaga – a fost interesata de felul in care este pregatit personalul care lucreaza in sistemul asistentei si protectiei sociale, sustinand ca intre sistemul din Romania si cel din Rwanda exista multe similitudini.
Zamfir Ciceu a accentuat importanta educatiei, a pregatirii profesionale riguroase, acestea fiind elementele-cheie in cresterea sanselor pentru gasirea unui loc de munca, in eliminarea abandonului familial si al eradicarii problemelor legate de violenta, dependenta de droguri etc. „Noi avem programe nationale de educatie gratuita, guvernul are programe consistente pentru crearea de noi locuri de munca, dar si programe pentru finantarea zonelor rurale unde locuitorii sunt stimulati sa ia imprumuturi pentru a realiza proiecte care sa genereze profit”, a adaugat Claudine Marie Solange Nyinawagaga.
Sursa: Consiliul Judetean Maramures