Un grup de 60 de elevi de la Scoala cu clasele I-VIII “Nicolae Iorga” din Baia Mare a vizitat astazi, 1 iunie, ferma ecologica si sectia de prelucrare a produselor din carne din Lapusel. Actiunea a fost inclusa in proiectul educational “Educarea tinerei generatii cu privire la o alimentatie sanatoasa si protejarea naturii”. Copiii au fost sfatuiti sa aleaga produsele ecologice in alimentatie si sa evite mancarurile de tip fast-food sau sucurile carbogazoase.
Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice s-au gandit sa-i implice pe elevii de la Scoala “Nicolae Iorga” din Baia Mare intr-o actiune organizata chiar de Ziua Internationala a Copilului. Copii din clase gimnaziale au avut ocazia sa viziteze ferma ecologica din Lapusel, dar si sa guste din produsele ecologice si traditionale, pentru a constientiza importanta unei alimentatii sanatoase.
“Noi suntem preocupati de a face o proganda cat mai mare la produsele ecologice si traditionale si acesta e motivul pentru care ne adresam in special tinerilor, care sunt cei mai recepivi la asa ceva. Totodata, ei sunt cei mai buni ambasadori ai nostri catre parinti pentru a-i convinge sa cumpere produse ecologice si traditionale”, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice, Ioan Tataran.
Elevii au aflat ce conditii trebuie sa indeplineasca o ferma ecologica si cum sunt crescute animalele.
“In interior, spatiul trebuie sa fie de maximum zece pui pe metru patrat, cel putin o treime din viata lor sa umble afara, sa pasca iarba, iar pentru asta trebuie sa aiba patru metri patrati de spatiu fiecare pui”, a aratat presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Ecologice, Ioan Tataran, adaugand ca autoritatea de inspectie face verificari de patru-cinci ori pe an in astfel de ferme.
Copiii au fost incantati de ce au vazut, mai ales ca au profitat de iesirea la tara, unde s-au putut distra in voie. Cand vine vorba insa de renuntarea la produsele de tip fast-food, elevii recunosc ca le-ar fi greu sa faca acest pas, mai ales ca a devenit o obisnuinta pentru ei sa aiba o astfel de alimentatie.
“Am invatat ca mancarea sanatoasa si cea care ne ajuta sa fim sanatosi vine de aici din ferme si, daca vom avea o alimentatie sanatoasa cu produse ecologice, putem sa ne dezvoltam frumos si sanatos. E foarte greu, dupa ce te-ai obisnuit cu ele. Si fast foodul e un viciu, la fel ca si tigarile”, a recunoscut Raul Ianos, elev in calasa a V-a.
Sursa: Camelia Tocaci