Vezi VIDEO
O multime de vizitatori a fost prezenta seara trecuta, si mai cu seama in aceasta noapte, in salile muzeelor baimarene.. Unii curiosi au ajuns la poarta institutiilor de cultura chiar dinainte de a se da startul celei de-a opta editii a Noptii Muzeelor nerabdatori sa vada suprizele din acest an. Organizatorii s-au intrecut in a pune la cale actiuni cat mai interesante, ba chiar unii au mers pe varianta unor activitati nastrusnice in care i-au implicat pe micii musafiri care au calcat pragul muzeelor din municipiu.
Ideea unei nopti in care unitatile muzeale sa fie deschise publicului larg a prins foarte bine in acest an. Foarte multi vizitatori cu varste fragede au fost prezenti aseara in fata exponatelor de la Istorie, de la Arta, Mineralogie sau la Planetariu. Dupa ce au aflat la scoala ca muzeele vor fi deschise pana dupa miezul noptii, micutii si-au convins parintii sa ia o portie de cultura sambata seara, in loc sa stea in fata televizorului.
„Pentru fetita am venit mai mult, sa vada si ea despre ce este vorba. Este foarte frumos amenajat. Ea a mai fost si cu scoala si i-a placut foarte mult si a zis ca mai vine”, a spus una dintre vizitatoare, Ioana Groza. La randul sau, o alta vizitatoare a marturisit ca a vrut sa revada muzeele dupa ce a fost in vizita cu colegii sai de la scoala. „Foarte frumos. Am fost la scoala si am zis ca e foarte frumos. Mi-au placut bratarile, palariile. Toate”, a relatat Oana Larisa.
Organizatorii s-au’intrecut in a pune la punct actiuni cat mai interesante. Unul din punctele de atractie turistica din acest an l-a reprezent Bastionul Macelarilor, care a fost redat recent circuitului muzeal. In zona obiectivului de langa Piata Izvoarele s-au perindat cavaleri si domnite imbracati in straie medievale, care au facut demonstratii de lupte si dansuri specifice evului mediu. In joc au fost implicati si copiii, chemati sa demonstreze ca si ei stiu sa manuiasca la fel de bine scuturile si sabiile.
De altfel, oficialii institutiei de cultura au recunoscut si ca participarea publicului a fost pe masura. „De abia la ora 17.00 am deschis si aici si la sediu, dar au fost vizitatori nerbadatori. Am avut chiar inainte de aceasta ora doamne si domni care asteptau deja sa intre in muzeu, iar aici, la Bastionul Macelarilor, numarul e din ce in ce mai mare”, a declarat seful interimar al sectiei de istorie din cadrul Muzeului Judetean de Istorie, Oana Lesiu. Tot la Bastionul Macelarilor au putut fi admirate obiecte de arta populara, expozitii de fotografie si chiar un targ de carte cu publicatii, albume, respectiv brosuri ale institutiilor culturale baimarene.
In schimb, la Muzeul de Mineralogie din municipiu, pentru a-i atrage pe micutii vizitatori au fost pregatite biletele cu poza unor diferite exponate care seamana cu diferite animalute, iar pe spatele acestora era scrisa o ghicitoare menita sa ii lase pe copii sa descopere despre ce surpriza este vorba. Copiii s-au plimbat fascinati prin muzeu, cautand florile de mina care apareau pe biletele si au saltat cu bucurie in momentul in care au gasit raspunsurile la ghicitori. „Sunt foarte fericita. Sper sa mai vin cu mama”, a marturisit una dintre micile vizitatoare, pe nume Mara.
Oficialii Muzeului de Mineralogie au aratat ca au avut parte de o multime de oaspeti in cadrul Noptii Muzeelor. Ei au pregatit si momente artistice speciale – recitaluri ale trupei Next, ale interpretului de muzica populara, Nicolae Sabau, la care s-a adauga momentul artistic sustinut de Corala Armonia. Toate acestea au fost completate de „o adevarat simfonie a culorilor florilor de mina”. „Se pare ca acest debut din aceasta seara e unul promitator. La ora 19.00 era plin de lume la poarta muzeului”, a relatat directorul institutiei, Ioan Bob.
Organizatorii spun ca editia de anul viitor va fi una cu totul speciala, deoarece Muzeul de Mineralogie va deveni centrul pilot al „Noptii Muzeelor”. „Daca acum doi ani, evenimentul a fost coordonat de Bucuresti, de Retaua Nationala a Muzeelor, anul acesta Clujul e centrul pilot – Muzeul de Arta, iar anul viitor, Baia Mare, prin Muzeul nostru de Mineralogie”, a mai spus directorul.
Sursa: Camelia Tocaci