În după-amiaza zilei de duminică, 24 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu oaspetele de seamă, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul celor două Americi au vizitat Mănăstirea Bârsana, cele două biserici din satul natal, Rozavlea, din Maramureșul Voievodal și Mănăstirea Moisei.
În cadrul Mănăstirii Bârsana au fost vizitate biserica lăcașului monahal, Muzeul de Icoane și Carte Veche „Episcopul Gavril de Bârsana”, din al cărui patrimoniu fac parte cărți sfinte, manuscrise și icoane cu o valoare inestimabilă, dar și o frumoasă colecție cu specific etnografic local. Curtea mănăstirii, peisajele frumoase și aerul duhovnicesc al rugăciunii au făcut că Mănăstirea Bârsana sa fie cunoscută la nivel internațional, fiind vizitată anual de sute de mii de pelerini.
Prima biserică vizitată a fost „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Șesu Mănăstirii, parohie păstorită de preacucernicul părinte Ionuț Vlad.
Ierarhii au fost întâmpinați cu o poezie scrisă special pentru acest moment important de către cântărețul parohiei, Luca Hotima, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. Au fost prezente mulțime de persoane cu purtând prapori și icoane, îmbrăcați în frumoasele straie tradiționale ținând în mână colaci, sare și buchete de flori. În continuare, cei doi ierarhi au ținut o scurtă cuvântare după care au scris în „Cartea de Aur” a parohiei rozovlene. Spre finalul vizitei, s-au mâncat gogoși pregătite de găzdoaiele din parohie împreună cu comunitatea iar la final au primit în dar câteva obiecte tradiționale de pe Valea Izei.
Cea de-a doua biserică vizitată a fost „Nașterea Maicii Domnului” din Rozavlea – centru, parohie păstorită de vrednicul părinte Vasile Cozma. Aici, cei doi ierarhi au fost întâmpinați de părintele paroh, de domnul primar Vasile Mîrza precum și de mulțimea coconilor îmbrăcați în autenticul port popular. După închinarea in biserica parohiei, PS Iustin i-a arătat IPS Nicolae, mormântul părintelui Vasile Țiplea, care se află în curtea bisericii.
Vizita a continuat la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Moisei, unde ierarhii au fost întâmpinați de către Preacuviosul părinte Teofil Pop, starețul lăcașului monahal. S-a vizitat biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” a fostei mănăstiri „Izvoru Negru” din Moisei care este monument de arhitectură tipic maramureșean, datat în jurul anului 1672 (monument istoric), precum și biserica cea nouă.
În vizitele amintite mai sus, IPS Mitropolit Nicolae și PS Episcop Iustin au fost însoțiți de Arhim. Casian Filip, consilier social-filantropic și misionar și eclesiarhul Catedralei Episcopale, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial și Ipod. Vasile Pop.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult