Desfasurare de forta la Borsa, unde in weekend se va desfasura o editie mai speciala a manifestarii Hora la Prislop, la care sunt asteptati presedintele in functie al tarii – Traian Basescu, contracandidatul sau la Cotroceni – Mircea Geoana, dar, potrivit unor informatii inca neconfirmate oficial, si liderul PRM – Corneliu Vadim Tudor – care in cazul sosirii la Borsa va face prima vizita in Maramures in ultimii aproximativ 15 ani.
La asemenea ”oaspeti”, firesc si pregatirile sunt pe masura, cei mai interesati ca lucrurile sa iasa bine fiind cei trei presedinti de CJ din Maramures, Suceava si Bistrita-Nasaud, respectiv Mircea Man, Gheorghe Flutur si Mihai Liviu Rusu, ultimul coordonat de Ioan Olteanu – toti PDL-isti cu interese si cu ambitii foarte mari. PSD-istii maramureseni si-au facut si ei planuri, dar nu la fel de marete ca ale adversarilor politici, insa nu vor sa se lase mai prejos. PRM-istii lui Vadim se vor prinde vrand-nevrand in hora, chiar daca nu sunt foarte siguri daca seful lor va fi sau nu prezent la Borsa.
Pentru editia 2009 a Horei de la Prislop, s-a creat o ”celula” de lucru, iar presedintii PDL din cele trei judete s-au intalnit in varf de munte pentru a se ocupa personal de organizarea evenimentului, pe care il doresc grandios si cu o prezenta demna de Cartea Recordurilor. De altfel, chiar se vorbeste ca Man, Flutur si Oltean s-au provocat reciproc, iar acum intre ei va avea loc o competitie de genul: ”Cine va aduce la Borsa numarul cel mai mare de oameni”. Mai mult, nu ar fi exclus ca presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, sa isi tina promisiunea de la editia de anul trecut si sa treaca pasul Prislop in fruntea unui alai de 200 de calareti.
Detalii despre eveniment s-au comunicat mai putine si nici programul artistic nu a fost facut public deocamdata, stiindu-se doar, in virtutea inertiei, ca la Prislop urmeaza sa urce pe scena ansambluri folclorice profesioniste si de amatori din Maramures, Suceava si Bistrita-Nasaud. Oricum, muzica va fi din belsug si va tine ore in sir.
Debutul manifestarii va fi duminica, 16 august, la ora 9.00, cand se va oficia o slujba religioasa la manastirea de la Prislop. Participarea celor trei ”prezidentiabili” la slujba nu este certa, desi au existat informatii ca atat Traian Basescu, cat si Mircea Geoana ar putea veni in Maramures inca din cursul serii de sambata. Democrat-liberalii maramureseni au anuntat ca l-ar vrea pe seful statului in mijlocul enoriasilor din Maramuresul istoric care vin in pelerinaj la hramul Manastirii din Moisei, iar social-democratii au in plan sa isi aduca liderul intre credinciosii de la Manastirea Rohia aflati la slujba speciala oficiata in ziua de Sfanta Maria.
Primarul orasului Borsa, Remus Stetco, a declarat ca deschiderea oficiala a editiei cu numarul 41 – Hora la Prislop va avea loc la ora 13.00, dupa care va incepe programul artistic. El a spus ca in acest an organizarea a fost preluata de catre cele trei consilii judetene. La fel se intampla si inainte de 1989, cand Hora era considerata cel mai important eveniment campenesc din an pentru maramureseni, suceveni si bistriteni.
”Va fi o editie mai mare, insa in acest an implicarea mare au avut-o consiliile judetene din Suceava, Bistrita si Maramures, ceea ce spun ca este un lucru bun care trebuie sa se pastreze. Pe noi ne-a ajutat, pentru ca nu am mai avut cheltuieli. Pana in urma cu mai multi ani, Hora la Prislop reprezenta sarbatoarea celor trei judete si ar fi bine ca aceasta sa devina cea mai mare din zona”, a declarat Remus Stetco.
Festivalul folcloric de la Borsa va ajunge in acest an la editia cu numarul 41, insa potrivit istoriei locale acesta isi are originea intr-un targ la care participau negustori din Ardeal si Moldova care se organiza si in urma cu 270 de ani.
Documentaristul bosean Nicoara Mihali, care a scris o istorie a Horei la Prislop, a spus ca exista documente latine din anul 1738 in care se pomeneste despre o intalnire a localnicilor pe varf de munte. ”In anul 1848, sarbatoarea a fost interzisa, fiind reluata in 1968, la initiativa catorva intelectuali din Borsa, in frunte cu profesorul de istorie si folcloristul Nicoara Timis”, a spus documentaristul.
Hora la Prislop nu s-a tinut decat intr-un singur an, in 1970, cand au avut loc inundatii devastatoare in Romania. Cel mai mare numar de participanti a fost in anul 1973, cand s-a spus ca la eveniment ar fi fost prezenti 50.000 de oameni, iar cea mai redusa prezenta a fost in 2003, cand au fost circa 8.000 de oameni.
Sursa: Meda Muntean