Albert Einstein a revolutionat fizica, pentru care a primit si un premiu Nobel, in 1921, si a publicat peste 300 de lucrari stiintifice si 150 de lucrari non-stiintifice. Realizarile sale intelectuale si creativitatea de care a dat dovada au facut ca numele lui sa devina sinonim cu inteligenta, genialitatea.
Iata ce credea fizicianul despre subiecte comune ca politica, bunul simt sau motivatia.
Despre autoritate – „Natura ne arata doar coada leului, dar nu e niciun dubiu, in mintea mea, ca leul face parte din ea, chiar daca nu se poate dezvalui in fata ochilor nostri pe de-a intregul, din cauza dimensiunilor sale uriase”, i-a scris Einstein lui Heinrich Zangger, relateaza Daily Mail.
Despre scop – „Singurul mod de a scapa de efectul corupator al laudelor este sa continui sa muncesti”.
Despre politica – „Sunt evreu dupa origini, elvetian dupa cetatenie si fiinta umana dupa natura. O fiinta umana care nu e atasata in mod special de vreun stat sau vreo entitate nationala”.
Despre siguranta – „Atat timp cat legile matematicii se refera la realitate, acestea nu sunt sigure. Atunci cand sunt sigure, nu se refera la realitate”.
Despre umilinta – „Ca fiinta umana, fiecare dintre noi este inzestrat cu suficient de multa inteligenta, incat sa realizeze cat de inadecvata este aceasta atunci cand e confruntat cu realitatea”.
Despre dezvoltarea sa – „E adevarat ca parintii mei au fost atat de ingrijorati din cauza faptului ca am inceput sa vorbesc destul de tarziu, incat chiar au consultat un medic. Nu pot spune cat de mic eram, dar sigur nu aveam mai putin de trei ani”.
Despre bun simt – „Bunul simt nu este altceva decat un depozit de prejudecati, depus in minte inainte sa implinesti optsprezece ani”.
Despre succes – „Daca A este un succes in viata, atunci A este egal cu X plus Y plus Z. X reprezinta munca, Y simbolizeaza joaca, iar Z inseamna sa-ti tii gura inchisa”.
Despre nationalism – „Nationalismul este o boala infantila. Acesta este pojarul rasei umane”.
Despre mister – „Cea mai frumoasa experienta pe care putem sa o traim este cea a misterului. Este emotia fundamentala care sta la originea artei adevarate si a stiintei adevarate. Cel care nu o cunoaste si nu mai poate sa se minuneze, nu mai simte fascinatia, e ca si mort, iar ochii sai sunt intunecati”.
Despre solitudine – „Sentimentele mele puternice de justitie sociala si responsabilitate sociala au contrastat intotdeauna, in mod ciudat, cu lipsa mea pronuntata de nevoie de contact cu alte fiinte si comunitati umane. Sunt, intr-adevar, un calator singuratic si nu am apartinut niciodata tarii mele, casei male, prietenilor mei si nici macar familiei mele, cu intreaga inima. In fata tuturor acestor legaturi, nu am pierdut niciodata simtul distantei si nevoia de solitudine”.
Sursa: Mediafax