Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii şi viceprimar al Capitalei, şi Tudor Pop, deputat USR, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor au prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, măsurile concrete „care trebuie adoptate urgent” în domeniul Sănătăţii, pentru a preveni tragedii precum incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ,
Una dintre aceste măsuri concrete este şi Legea pentru prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi raportarea infecţiilor nosocomiale, pe care Tudor Pop a depus-o în Parlament încă din această primăvară, dar nu a ajuns să fie dezbătută şi adoptată.
„Alianţa USR PLUS are soluţii concrete pe care politicul vechi şi clientela lor, abonată la banul public, le-a ignorat cu bună ştiinţă, deşi o mare parte din ele au fost şi sunt la îndemână. Ce propune, pe scurt, această lege: crearea unei infrastructuri adecvate care să permită izolarea pacienţilor infectaţi; planuri clare de prevenire şi protocoale pentru utilizarea judicioasă a antibioticelor; compensarea deficitului de personal medical: epidemiologi, biologi, microbiologi şi infecţionişti; raportarea corectă de către fiecare spital a numărului de infectări; finanţarea distinctă pentru decontarea îngrijirii pacienţilor diagnosticaţi şi raportaţi cu infecţii nosocomiale tocmai în scopul stimulării raportării lor. Cât interes credeţi că există din partea PNL şi PSD pentru a dezbate şi a adopta această lege? 0. Între timp, infecţia cu SARS-cov-2 a devenit una nosocomială, 211 pacienţi fiind infectaţi cu SARS-cov-2 din totalul de 1.356 de pacienţi raportaţi de ANMCS pentru perioada 1 martie – 30 septembrie. Prin comparaţie, în 2019 au fost raportate aproape 6.000 de cazuri de infecţii nosocomiale”, a susținut Tudor Pop.
La rândul său, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii şi viceprimar al Capitalei, a reamintit că în 2016 propunea, pentru prima dată în România, depolitizarea spitalelor prin intermediul Ordonanţei 79.
„Îmi amintesc că ambele partide, prin anumiţi reprezentanţi ai lor, şi toate partidele din România s-au opus prin foarte mulţi oameni acelor schimbări. Prin Ordonanţa 79, în 2016, am făcut exact acest lucru: depolitizarea managementului de spital – înseamnă că spitalele servesc pacienţii şi nu servesc interese de partid sau chiar ale universităţilor de medicină şi farmacie. Spuneam atunci că şefii de secţie trebuie să fie aleşi prin concurs şi că cei care sunt şefi în partide nu ar trebui să devină şefi în spitale publice. Spuneam atunci că politizarea a făcut extrem de mult rău şi că în orice colţ al României ne uităm, la orice spital, vedem furtul. Vedem asta şi astăzi şi am văzut la Piatra Neamţ”, a afirmat Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu a dat câteva exemple care arată cum au stat lucrurile în Sănătate, în ultimul an de guvernare liberală şi în ultimii patru ani de guvernare PSD, şi de ce totul se reduce la schimbarea clasei politice:
„PSD şi PNL în Argeş şi-au smuls pur şi simplu din mâini spitalele, au fost patru schimbări de manageri numiţi politic. Managerul nou de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi este domnul Mihnea Hurmuzache, care este membru PNL. În Craiova, PNL a numit un condamnat penal în fruntea spitalului judeţean. Domnul Bogdan Nica, fost secretar de stat, numit director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, de asemenea de către PNL. Doamna Codruţa Neagu, numită de PNL manager al spitalului judeţean, trimisă apoi tot în Argeş, dacă nu greşesc, să strângă semnături pentru candidaturile liberale. Domnul Sîmpălean, manager la Filantropia, a fost adus de către Gabriela Firea la Bucureşti. A fost instalat ca manager la un spital de tradiţie din Bucureşti, şi, dintr-odată, şi-a descoperit vechi simpatii liberale, şi că are şi carnet de partid. A descoperit asta un pic după alegeri şi sperând că o să se organizeze cumva să mai rămână după ce a terorizat personalul de acolo şi după ce a distrus o echipă performantă, punându-şi pe contul de Facebook o fotografie cu dânsul cu sigla PNL. Politizarea trebuie să înceteze în spitalele din Bucureşti şi din toată ţara!”.
Vlad Voiculescu a vorbit şi despre transparenţa total inexistentă din cadrul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).
„Aş vrea să vă prezint doar trei contracte de la Spitalul Colentina, care are de asemenea un manager cunoscut, care e primul pe lista PSD Argeş. A fost vizitat ieri de către premierul Ludovic Orban, înţeleg că a găsit lucrurile în ordine în spital. Avem trei contracte, unul de 749.500 lei, un al doilea de 613.000 lei şi un al treilea contract de 8.056.438 lei. Toate cele trei au fost semnate fără licitaţie, fără publicare, prin negociere directă. Cu alte cuvinte, nimeni nu a ştiut de ele”, a precizat Voiculescu.