Alegerile parlamentare desfasurate duminica in Rusia s-au soldat cu o victorie foarte larga a partidului pro-Kremlin Rusia Unita si un plebiscit de incredere pentru actualul presedinte rus Vladimir Putin, dar incertitudinea asupra viitorului actualului locatar de la Kremlin continuie sa persiste, estimeaza luni presa rusa.
”Pentru victoria noastra!”, titreaza oficiosul guvernului de la Moscova Rossiiskaia Gazeta, notand, totodata, ca triumful Rusiei Unite la scrutinul de duminica, la care a obtinut 63, 2% de voturi (dupa numararea a circa 96 % din sufragii), nu face deloc lumina nici asupra viitorului presedintelui rus si nici asupra potentialului succesor al lui Vladimir Putin.
Rosssiiskaia Gazeta estimeaza ca liderii Rusiei Unite au ”evitat cu prudenta intrebarile asupra viitorului presedinte al Dumei de Stat” (camera inferioara a parlamentului bicameral rus), functie in care, in cazul unei viitoare numiri, Vladimir Putin si-ar putea conserva influenta dupa plecarea sa, in martie 2008, de la Kremlin.
Saptamanalul Russki Newsweek estimeaza la randul sau ca ”victoria Kremlinului a fost obtinuta in conditii de isterie artificiala”, intrebandu-se mai mult retoric in ce fel presedintele Putin, care a fost confirmat prin alegerile de duminica drept liderul national al rusilor, isi va exercita aceasta prerogativa dupa alegerile prezidentiale din 2008.
Vremia Novostei, un alt cotidian rusesc, subliniaza ca Rusia Unita a anuntat ca-si va desemna la 17 decembrie candidatul pentru alegerile prezidentiale din 2 martie, indicand ca ”nicio persoana nu are vreo indoiala asupra faptului ca Putin va fi cel care isi va desemna succesorul, iar partidul sau il va confirma doar”.
Cotidianul Nezavisimaia Gazeta insereaza luni fraza pronuntata de Putin insusi, inainte de a-si exercita duminica dreptul de vot: ”Multumesc Doamne ca aceasta campanie s-a sfarsit!”.
Cotidianul Gazeta, mult mai critic la adresa puterii de la Moscova, a calificat scrutinul de duminica drept ”ziua soaptei”, facand referire ”la soaptele ce se faceau auzite la birourile de votare care faceau apel sa se voteze pentru partidul cel mai bun”. Gazeta estimeaza ca la actualul scrutin puterea a recurs din plin la resursele administrative, mentionand ca alegerile de duminica au fost marcate si de utilizarea masiva a votului prin procura.
Problema fraudelor, pe care opozitia, inclusiv comunistii, le-au reclamat in fata Curtii Supreme de la Moscova este de asemenea evocata de majoritatea mass-media ruse.
Potrivit presei de opozitie din Rusia, Rusia Unita a obtinut doar 40% din sufragii si nu peste 60% cat s-a anuntat oficial, ceea ce pentru Kremlin constituie un ”esec” clar.
Sursa: Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult