Vezi VIDEO
Multa voie buna a fost in weekend-ul recent incheiat in Piata Revolutiei din Baia Mare, acolo unde s-a desfasurat targul producatorilor traditionali. Pe langa produsele lucrate cu migala de mesterii populari, maramuresenii au avut ocazia sa asiste si la spectacolele folclorice organizate pe scena amenajata in apropierea standurilor.
Nume importante din muzica populara, dar si tineri artisti au urcat pe scena amenajata in Piata Revolutiei in cele trei zile de targ traditional. Dornici de veselie si de muzica buna, unii dintre maramureseni au optat pentru a veni sa sa asiste la spectacolele organizate in aer liber.
Altii s-au oprit la standurile mesterilor populari si ale producatorilor pentru a admira produsele expuse. Parerile producatorilor au fost impartite. Unii s-au plans ca nu le-au mers prea bine vanzarile, mai ales in ultima zi de targ, atunci cand canicula i-a cam speriat pe musterii.
“Slab o mers astazi. Astazi (duminica – n.r.) n-am vandut decat vreo 4 bucati, dar ieri (sambata – n.r.)am vandut vreo 15 si alaltaieri. Astazi foarte putin. Nu cumpara cred ca n-au nici bani. Si caldura asta i-a indepartat, astazi a fost de groaza, 10% fata de ieri”, a spus unul dintre mesterii populari, Gheorghe Mihut care si-a pus in vanzare sticle cu diferite obiecte sculptate din lemn.
La randul sau, Martuca Mihut a declarat ca “vanzarile au fost asa si asa. Nu s-a prea vandut, putina lume, poate si din cauza caldurii. Eu am venit cu niste ii si camasi barbatesti, zadii de pus peste costumele populare. E greu a lucra si trebuie sa vezi cu ochelarii si suntem batrani. Am lucrat in tinerete, apoi am intrerupt ca n-a mai purtat nimeni. De la Revolutie s-a reluat portul cu traditia noastra din sat, ca la noi e Udatoriul si toata lumea trebuie sa fie imbracata in port popular”.
Alti producatori s-au laudat insa cu vanzarile din cele trei zile de targ si spun ca au iesit pe profit. “In cele trei zile de targ m-a surprins pasiunea care a existat pentru baimareni pentru produsele impletite. Am ramas placut surprinsa de luarea cosului de lemne pentru semineu, a fost primul produs pe care l-am dat. Au urmat cosurile pentru biciclete, precum si comenzi de cosuri pentru biciclete. Nu mai avem cosurile colorate. A fost placut sa vina persoane cu biciclete la stand sa incercam cosul care se potriveste. De asemenea la fel de cumparate au fost si carucioarele de nuiele pentru papusi. Copiii s-au apropiat cu drag de lucrurile naturale si ne bucuram sa vedem ca si in tara noastra sunt agreate aceste produse. Nu mai vorbim de cosurile pentru flori si sticlele impletite”, a declarat Maricuta Gal venita tocmai din Arad.
La editia din aceasta luna au fost prezenti aproape 80 de producatori din intreaga Transilvanie.
Sursa: Camelia Tocaci