Adrian Dan Pop si Andrei Balan, doi tineri din Baia Mare, au facut parte din echipa celor peste 1.400 de voluntari care au contribuit la organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna pentru Tineret, gazduite de orasul Innsbruck (Austria). Cei doi au avut ocazia sa intalneasca viitoarele staruri ale sporturilor de iarna si sa vada cata munca este depusa pentru organizarea unui astfel de eveniment. Chiar daca baimarenii au participat voluntar la acest eveniment, munca pe care au depus-o a fost una serioasa, lucrand cate sase ore pe zi, sase zile pe saptamana, iar experienta prin care au trecut a fost una unica, dupa cum au aratat cei doi.
Reporter: Cum ati ajuns sa fiti voluntari la JO de tineret?
Adrian Pop: „Team for youth association” este organizatia baimareana prin care am aplicat la acest proiect. Cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarna de Tineret, prin programul European Voluntary Service(Serviciul European de Voluntariat) s-a organizat un proiect special pentru un grup de 30 de voluntari din 15 tari diferite care sa fie organizatori in departamentul Cultura si Educatie al acestei editii a Jocurilor Olimpice de Tineret. Ma bucur ca am ajuns aici, pentru ca imi doream sa particip la un proiect EVS (European Voluntary Service), dar si pentru ca activitatea propusa in cadrul acestui proiect a fost una speciala: Prima editie a jocurilor Olimpice de Tineret Iarna.
Rep: Ce ati facut in mod concret acolo?
A.P.: Departamentele in care am lucrat au fost: Youth Olympic Village, un complex de locuinte special construit pentru a caza atletii de la aceste jocuri olimpice, in total fiind peste 1000 locuri de cazare. Aici ne-am ocupat timp de 10 zile de toate detaliile necesare pentru ca locarea si cazarea atletilor sa decurga fara probleme si intr-un timp foarte scurt. In plus, fiecare camera a beneficiat de anumite informatii specifice pentru atleti privind norme ecologice, sustenabilitate, igiena.
Centrul de Acreditari: aici am petrecut alte doua saptamani. Jocurile Olimpice de Tineret se desfasoara sub supravegherea Comitetului International Olimpic, iar regulile sunt foarte stricte. Astfel toti participantii, muncitorii sau oficialii, trebuie sa treaca printr-un sistem de monitorizare si printr-o baza de date. Apoi, pentru fiecare se emite cate o legitimatie unica, cu diverse elemente de securitate. Astfel, impreuna cu echipa de voluntari EVS am realizat acreditarile pentru majoritatea echipelor nationale participante la Olimpiada dar si pentru diversi reprezentanti ai Comitetului International Olympic precum Printul Albert de Monaco, Printesa Sophie de Lichtenstein.
OlympiaWorld era un complex sportiv imens, dedicat jocurilor olimpice pentru probele de patinaj si hochei. Aici totul s-a desfasurat contracronometru, avand in vedere ca tot complexul a intrat in gestiunea Jocurilor Olimpice abia cu 10 zile inainte de inceperea competitiilor.
Pe perioada celor 10 zile de competitie am lucrat in Congress Innsbruck, un loc dedicat programului cultura si educatie, al doilea pilon ca importanta in cadrul acestor jocuri, desigur, dupa competitie.
Rep:
Rep: Care a fost atmosfera din cadrul competitiilor si din jurul evenimentelor sportive?
A.P.: Am fost intotdeauna alaturi de atleti, in diverse activitati pe care acestia le desfasurau in afara competitiilor. Am beneficiat si de intrare la toate competitiile ce au avut loc. Agitatie si foarte multe emotii au existat inainte cu doua-trei zile. Dupa startul jocurilor, totul a decurs conform planului si cu totii ne-am bucurat de aceste moment, chiar daca muncind.
Festivitatile de premiere, ceremonia de deschidere sau festivitatea de inchidere au fost grandioase, dar totul a trecut foarte repede. Competitia si disputa intre echipele nationale participante am simtit-o chiar si inaintea jocurilor. Nu au existat niciun fel de probleme in ceea ce priveste organizarea, singura surpriza am avut-o la final, cand ultimele doua zile de competitie pe partiile de schi din apropiere au fost anulate din cauza zapezii care a blocat totul.
Rep: Care a fost lucrul la care v-a fost cel mai greu sa va adaptati?
A.P.: Ne-am adaptat foarte bine. Personal am mai avut astfel de experiente (trei luni in Ucraina si Rusia in primavara 2011 si o luna internship la Initiatives of Changes in Elvetia in vara 2011). Suntem convinsi ca prezenta noastra aici alaturi de ceilalti colegi din Europa a fost una pozitiva de care s-au bucurat toti cei de aici.
Rep:
Rep: Ce v-a impresionat pozitiv?
A.P.: Am gasit impresionanta dimensiunea unui astfel de eveniment. Implicarea unui numar mare de voluntari, din peste 70 de tari, multi dintre ei suportand toate cheltuielile necesare pentru a lua parte la acest proiect. Intregul eveniment a fost organizat de tineri, atat voluntarii cat si organizatorii din Comitetul International Olimpic fiind foarte tineri si s-a incercat organizarea acestor jocuri pentru a fi un succes din perspectiva tinerilor.
Impresionant a fost si faptul ca special pentru programul de Cultura si Educatie au venit multi olimpici la diverse discipline, superstaruri ale sportului precum: Alexander Popov(inot), Frank Fredericks(Atletism), Yuna Kim (Patinaj Artistic), Stiphane Lambiel (Patinaj Artistic), personalitati care au stat zi de zi de vorba cu atletii si ceilalti tineri si au participat la diverse activitati. Astfel am avut ocazia sa gatim impreuna cu ei, sa facem sculptura in zapada cu ei, sa le ascultam povestile si sfaturile lor.
Rep: A fost ceva ce v-a dezamagit?
A.P.: Fiind vorba de voluntariat, aveam o experienta anterioara in Romania si ma asteptam ca unele lucruri sa fie diferite aici, fiind vorba de Austria. Dar am intalnit si aici multe probleme cu tinerii si voluntarii, fiind destul de greoaie responsabilizarea acestora si constientizarea lor cu privire la regulile stricte si perfectiunea pe care si-o doreste Comitetul International Olimpic pentru un astfel de eveniment.
Rep: Care este lectia cea mai importanta pe care ati invatat-o?
A.P.: Referitor la organizare, am constatat ca totul se pregateste pana la cel mai mic amanunt, se fac repetitii si simulari in permanenta. Nimic nu se lasa la voia intamplarii. Totul se verifica de doua ori. Am fost si noi prezenti, pentru a vedea ce este in “spatele scenei” la repetitiile pentru decernarea medaliilor. O zi de munca intensa pentru ca toate ceremoniile de decernare a medaliilor sa fie perfecte. Nu a existat loc de greseala in cele 10 zile de desfasurare a Jocurilor Olimpice.
Rep: Este o experienta pe care ati repeta-o?
A.P.: Este o experienta unica. Orice experienta internationala de voluntariat este unica. In urma acestei experiente ca voluntar la primele jocurile olimpice de iarna de tineret, usile ne sunt deschise pentru implicarea la urmatoarele jocuri olimpice (vara, iarna sau tineret) iar experienta din Innsbruck este o oportunitate si dezvoltarea unei cariere in cadrul Comitetului International Olimpic cu privire la urmatoarele evenimente.
Chiar m-as bucura si le recomand prietenilor sa aplice pentru diverse pozitii in cadrul jocurilor din: Londra (Marea Britanie) – 2012, Sochi (Russia) – 2014, Nanjing (China) – 2014, Lillehammer (Norvegia) – 2016 sau Rio (Brazilia) – 2016.
Rep: Ce program ati avut?
A.P.: Fiindca European Voluntary Service este un program educational, primele doua saptamani din decembrie si ultima saptamana din ianuarie au fost alocate trainingurilor si programelor multiculturale, sociale, cursuri de limba germana,
Inainte de jocurile olimpice de tineret am lucrat in diverse departamente si locatii in care urmau sa se desfasoare evenimentele. Aveam programate cate 5 zile pe saptamana, 8 ore/zi dar de cele mai multe ori ne ofeream sa ajutam si-n zilele libere, pentru ca intotdeauna apareau noi provocari si activitati interesante. In perioada 13 -22 ianuarie, pe parcursul jocurilor, programul a fost foarte avantajos pentru noi. Lucram 6 zile/saptamana, aproximativ 6 ore/zi, ceea ce ne dadea sansa sa participam alaturi de atleti la diverse workshopuri si traininguri.
Rep: Ce ar trebui sa stie tinerii tentati sa devina voluntari? Care sunt pasii de urmat? Care calitatile necesare?
A.P.: Tinerii tentati sa devina voluntari stiu deja ca sunt foarte foarte multe oportunitati de a capata experienta intr-un astfel de proiect. Unele activitati de voluntariat le putem face pentru noi, pentru a ne dezvolta, pentru a capata experienta si pentru a invata ceva nou – de aceea exista programul Tineret in Actiune. Dar foarte important pentru tinerii ce vor sa fie voluntari este responsabilitatea civica si dorinta de a oferi ceva comunitatii din care fac parte. Odata ce ti-ai propus asta si ai trecut la actiune, lucrurile decurg de la sine si, intr-un fel sau altul, obstacolele intampinate sunt depasite cu o mai mare usurinta.
Sursa: Ramona Ioana Pop, Andrei Gherghel