Vezi VIDEO
16 tineri din Baia Mare vor fi pregatiti pentru a deveni lucratori de tineret. Cursurile pentru pregatirea voluntarilor urbani au fost demarate incepand de astazi, 27 iulie. Desi e o ocupatie putin cunoscuta in societate, reprezentantii Asociatiei Deis si-au propus sa puna in valoare aceasta activitate pentru a dinamiza actiunile in care sunt implicati tinerii.
“Sunt mereu prezenti printre tineri. La o prima vedere par niste adulti care se joaca. Insa lucrurile nu stau tocmai asa. Lucratorii de tineret au resurse si metode specifice si bine definite pe care le folosesc in activitatile destinate tinerilor”. Asa sunt definiti pe scurt lucratorii de tineret. Pentru a le face vizibil rolul pe care il au in societate, Asociatia Deis a ales sa organizeze cursuri destinate voluntarilor urbani care sunt interesati sa se implice in actiunile cu tinerii. In acest context, in Baia Mare au fost demarate incepand de astazi, 27 iulie, primele cursuri destinate pregatirii lucratorilor de tineret.
“In prezent avem selectati 16 voluntari urbani care urmeaza sa devina lucratori de tineret si sa faca activitati la Centrul de Tineret in care noi activam in acest moment. Aici speram sa oferim, tinerilor, contexte de invatare. Vor face o campanie de informare despre ce inseamna voluntariatul si lucratorul de tineret si la ce foloseste lucratorul de tineret in societate pentru ca, deocamdata, avem o problema din acest punct de vedere si vor face o campanie despre importanta voluntariatului in dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor”, a declarat presedintele Asociatiei Deis, Diana Sabo.
Cursurile unde vor fi pregatiti lucratorii de tineret se vor desfasura timp de o saptamana. “Cursul acesta dureaza cinci zile. Se desfasoara in cursul dupa-amiezii, de la ora 14 la ora 20. Focusul acestor cursuri este dezvoltarea abilitatilor specifice de lucrator de tineret. E imperios necesar in contextul acesta al societatii in care valorile sunt cu susul in jos. Si nu doar la nivel de tineret. Aceasta e perioada de tranzitie care nu se mai termina”, a afirmat trainerul Raluca Medesan.
Voluntarii urbani care s-au inscris la acest modul de pregatire sunt dornici de a invata lucruri noi, convinsi fiind ca aceasta experienta le va fi una utila in viata. “Mi s-a parut o oportunitate sa ma dezvolt personal, sa aflu lucruri noi si, de asemenea, o sansa pentru viitor, pentru slujba. Mi-ar placea sa ma implic, sa-i ajut pe tineri sa se implice la randul lor in societate, sa ia parte la societate si sa fie mai activi”, a precizat una dintre voluntare, Teodora.
La finalul cursului, participantii vor sustine un examen de absolvire in prezenta unei comisii din partea Autoritatii Nationale pentru Calificari, in urma caruia participantii vor obtine certificatul de absolvire pentru ocupatia de lucrator de tineret. Modulul de pregatire se deruleaza cu fonduri europene, obtinute in cadrul Fondului ONG in Romania.
foto arhiva
Sursa: Camelia Tocaci