Vezi VIDEO
Cursuri de teatru, atelier de arte plastice sau ore despre culturi si obiceiuri in tari diferite. Sunt cateva lucruri care pot fi invatate de copii si tineri maramureseni de la voluntarii Serviciului European de Voluntariat (SEV). Atelierele oferite de cele trei voluntare ale YMCA Romania sunt deschise in mod gratuit tuturor celor interesati si constituie si un bun prilej de exersare a limbii engleze.
Activitatile in care sunt implicate voluntarele sunt programele educationale extracuriculare cu copiii din scolile partenere din Baia Mare, Copalnic Manastur si Cavnic si programele de incluziune pentru copiii si tinerii din casele de tip familial si beneficiarii Centrului Social Multifunctional ROMANII.
Judith Bertrand a venit din Franta si incearca sa infranga timiditatea tinerilor baimareni si sa-i initieze in tainele improvizatiei. Atelierul sau de teatru si improvizatie se desfasoara in fiecare luni, de la ora 16.00, pe strada Moldovei nr. 2, la sediul YMCA Romania.
„Este vorba despre teatru nonformal, de improvizatie, pentru ca nu sunt specialista in arta teatrala. Dar facem mai multe jocuri, despre incredere, despre creativitate incercam sa ne jucam toti impreuna. Nu e ceva strict, e ceva pentru a ne relaxa cand suntem impreuna. Toata lumea poate veni chiar si persoanele timide”, a spus tanara Judith Bertrand.
Adolescentii care vor sa-si exerseze talentul la arte plastice, pot face acest lucru in fiecare marti de la ora 16.00. Cu toate ca este licentiata in contabilitate, irlandeza Orla McGreal promite ca toata lumea se va simti bine la atelierele pe care le sustine.
„Eu lucrez cu copii si adolescenti. Organizam ateliere pentru ei si de asemenea mergem in scoli si organizam evenimente nonformale. Primul workshop nonformal, de exemplu, organizat de mine a fost despre toleranta, ceea ce a fost foarte interesant si mi-a placut mult. Exista si diferente intre adolescentii de aici si cei din Irlanda, copii sunt mai maturi aici. Si in scoli sunt multe diferente, in Irlanda multe scoli sunt separate pentru fete sau baieti si nu mixte, si toata lumea poarta uniforma”, dupa cum ne-a explicat Orla Mcgreal.
Diferentele culturale, multiculturalismul si stereotipurile pe care le avem pot fi dezbatute impreuna cu o voluntara din Georgia. Chiar daca intre Georgia si Romania nu sunt foarte multe diferente culturale, subiectele de discutie cu tinerii sunt mulptiple si interesante.
„In timpul workshopurilor avem cateva jocuri productive si apoi feedback din partea participantilor si discutii pe temele propuse la fiecare atelier. Pentru mine nu a fost un soc cultural foarte mare sa fiu in Romania. Poate doar cateva lucruri, cum ar fi faptul ca nu este atat de multa politie pe strazi si nu este un control mare din partea politiei, dar in rest aproape totul este similar”, a declarat Sopiko Mirashvili, voluntara SEV din Georgia.
Voluntarele SEV gazduite de YMCA Romania efectueaza un stagiu de 10 luni in Baia Mare, Copalnic Manastur si Cavnic in cadrul proiectului „4 Youth Performers” finantat de catre Comisia Europeana. Ele vor parasi tara noastra in luna august a acestui an.
Sursa: Sonia Rajnita