Anul acesta se va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puţin cu o oră.
Ora de vară este ora legală adoptată de unele ţări sau teritorii pe timpul unei părţi a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii şi până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă, relatează Ziarul Financiar
Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.
În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), şi ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).
De ce nu a renunțat România la ora de vară
În ultimii ani, discuțiile privind eliminarea schimbării orei de două ori pe an, practica cunoscută sub denumirea de schimbarea orei de vară, au fost din ce în ce mai prezente atât în România cât și în restul Europei. Cu toate acestea, România nu a renunțat încă la această practică.
Unul dintre motivele de bază este legat de armonizarea cu statele Uniunii Europene. România, ca țară membră a UE, preferă să-și mențină politica de schimbare a orei în congruență cu directivele europene și cu practicile adoptate de alte țări membre.
De asemenea, trebuie să avem în vedere impactul socio-economic pe care îl poate avea o asemenea schimbare.
Schimbarea orei de vară implică industrii întregi precum transportul aerian, feroviar și rutier, care trebuie să-si sincronizeze programele cu ale altor națiuni. În plus, afacerile care au legături comerciale importante cu alte țări ale UE ar putea fi afectate negativ de o decizie unilaterală de abandonare a orei de vară.
Există și studii care sugerează că ora de vară are beneficii asupra economiei prin încurajarea consumului și o scădere a consumului de energie în anumite perioade ale zilei.
În România, discuțiile asupra avantajelor și dezavantajelor legate de ora de vară continuă să fie un subiect de dezbatere atât la nivel guvernamental cât și în rândul populației. Se ia în calcul impactul biologic asupra populației, tradițiile și obiceiurile locale, precum și cercetările științifice recente care adesea oferă rezultate mixte privind utilitatea orei de vară.
De ce se schimbă ora
Ideea orei de vară a apărut pentru prima oară la omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu numit „An Economical Project” în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat, potrivit Observatorului astronomic.