Francezii merg astazi, 22 aprilie, la vot in primul tur al prezidentialelor ce vor duce, la 6 mai, la un duel intre actualul sef al statului, Nicolas Sarkozy, si socialistul François Hollande, mare favorit al unor alegeri dominate de criza economica, noteaza AFP.
Scrutinul, deschis la ora locala 08.00 (06.00 GMT), se va incheia in marile orase la ora 20.00 (18.00 GMT), ora la care vor fi difuzate primele estimari furnizate de institutele de sondare a opiniei publice, cu exceptia cazului in care mass-media nu va incalca legea franceza care interzice difuzarea acestora mai devreme.
In total, sunt chemati la urne 44,5 milioane de alegatori care ii vor selectiona pe cei doi finalisti dintre cei zece candidati aflati in cursa.
Doua saptamani mai tarziu, il vor alege pe cel care se va afla timp de cinci ani la conducerea uneia dintre cele mai mari puteri mondiale – membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU -, dispunand de o putere personala aproape fara echivalent in lumea democratica.
Sondajele de opinie arata ca François Hollande va invinge fara probleme in cel de-al doilea tur, cu circa 55%, si va deveni astfel primul presedinte de stanga dupa François Mitterrand (1981-1995).
Ultimele sondaje publicate vineri il situeaza pe primul loc si in primul tur, cu un usor avans in fata lui Nicolas Sarkozy, 28% fata de 26%.
Absenta vreunuia dintre cei doi in turul secund pare exclusa, candidata extremei-dreapta, Marine Le Pen, ajungand in pozitia a treia cu numai 14-17%.
Ea isi disputa acest loc cu tribunul stangii radicale, Jean-Luc Mélenchon, adevarata revelatie a campaniei, reprezentantul centrului, François Bayrou, fiind creditat cu 11%.
Toti ceilalti candidati – ecologista Eva Joly, suveranistul de dreapta Nicolas Dupont-Aignan, cei doi candidati ai extremei-stanga, Philippe Poutou si Nathalie Arthaud, precum si folcloricul Jacques Cheminade – se situeaza sub 3%.
Analistii avertizeaza in legatura cu impactul electoral al unui absenteism masiv, cotat de catre unele sondaje la 25%. Semn al neincrederii unei parti a populatiei Frantei intr-o clasa politica pe care o considera neputincioasa in fata crizei.
Intr-adevar, situatia economica a planat asupra intregii campanii electorale cu marile subiecte nevralgice, cum ar fi explozia deficitului bugetar, rata ridicata a somajului (peste 10%), dezindustrializarea, protectionismul european sau justitia fiscala
Sursa: Agerpres