Guvernul israelian a votat duminica in favoarea unui proiect de lege controversat privind consolidarea caracterului evreiesc al statului Israel, in detrimentul caracterului sau democratic, asa cum sustin criticii sai.
Paisprezece ministri – din totalul de 22 ai Guvernului – au votat in favoarea acestui text, la incheierea unei dezbateri care s-a desfasurat intr-o atmosfera tensionata, potrivit comentatorilor.
Parlamentul (Knesset) urmeaza sa se pronunte, in mai multe lecturi, asupra acestui text care nu mai defineste Israelul drept un stat „evreu si democratic”, ci ca „statul national al poporului evreu”.
Textul ar trebui amendat si ameliorat de parlamentari, potrivit lui Denis Charbit, profesor de Stiinte Politice la Universitatea Deschisa din Israel, care explica faptul ca acest text este o garantie data de premierul Benjamin Netanyahu celor mai de dreapta elemente din coalitia sa.
Votul are loc intr-un context tot mai tensionat in Ierusalimul de Est, partea palestiniana ocupata si anexata de Israel din Orasul Sfant, si in Cisiordania ocupata. Confruntarile intre palestinieni si fortele de ordine israeliene precum si atentatele, dintre care unul produs marti s-a soldat cu moartea a cinci israelieni intr-o sinagoga din Ierusalimul de Vest, provoaca temeri privind generalizarea tulburarilor.
Arabii israelieni, descendenti din palestinienii ramasi pe teritoriul lor dupa crearea Israelului in 1948, care reprezinta un israelian din cinci, acuza proiectul de lege ca institutionalizeaza discriminarea.
Procurorul general Yehouda Weinstein, consilier juridic al Guvernului, a criticat si el proiectul, apreciind ca acesta slabeste caracterul democratic al Israelului, iar ministrul Justitiei Tzipi Livni a reusit saptamana trecuta sa obtina o amanare a votului. Ea a votat impotriva proiectului duminica, la fel ca cinci alti ministri.
In fata acestor critici, Netanyahu a asigurat in deschiderea reuniunii Guvernului: „Sunt unii care vor ca democratia sa prevaleze in fata caracterului evreiesc si unii care vor prevalenta caracterului evreiesc asupra democratiei. In principiile legii pe care o prezint astazi, cele doua principii sunt egale”.
Sursa foto: Ziuaveche.ro
Sursa: Mediafax