Cabinetul Croitoru nu a primit votul de investitura al Parlamentului si, potrivit Constitutiei, seful statului trebuie sa faca o alta propunere pentru un prim-ministru care sa formeze un alt Guvern, in urmatoarele 10 zile. Primul-ministru desemnat Lucian Croitoru s-a prezentat, azi – 4 noiembrie, in fata camerelor reunite ale Parlamentului, pentru a cere votul de incredere al legislativului pentru programul sau de guvernare si lista cabinetului.
El a subliniat, in discursul sustinut de la tribuna Parlamentului, ca Romania are nevoie de solutii pentru asigurarea finantarii statului la acest sfarsit de an, fara a se depasi deficitul bugetar de 7,3%, si pentru pregatirea reluarii cresterii economice, adaugand ca nu exista timp pentru amanari, erori si ezitari.
Potrivit acestuia, starea financiara a Romaniei „este sub control”, dar trebuie constientizat si ce se intampla „daca, de exemplu, bugetul pe 2010 nu este aprobat rapid in Parlament”. Croitoru a avertizat ca deprecierea leului ar insemna pierderea de resurse financiare in multe sectoare.
Parlamentarii Aliantei PSD+PC, PNL si UDMR au anuntat de la inceputul sedintei ca vor acorda un vot negativ guvernului alcatuit de premierul desemnat Lucian Croitoru, iar reprezentantii minoritatilor nationale au spus ca nu vor participa la vot, subliniind ca sustin in continuare propunerea initiala ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, sa fie desemnat prim-ministru si lui sa ii fie incredintata formarea noului guvern.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, si-a exprimat regretul ca un numar de oameni profesionisti, cooptati in Cabinetul Croitoru, au fost „obligati, ademeniti sa intre intr-un joc din care vor iesi cu reputatia sifonata”.
Liderul liberal Crin Antonescu a afirmat, la randul sau, de la tribuna Parlamentului, ca intr-o tara democratica, civilizata, un premier desemnat, care constata ca nu are sprijin parlamentar, isi depune mandatul si lasa pe altcineva sa formeze cabinetul.
Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut ca Uniunea considera ca programul de guvernare al lui Croitoru nu contine masuri care sa aiba efecte imediate pentru criza economica si nici reforme structurale pentru eficientizarea statului. Totodata, UDMR se astepta si la o deschidere catre minoritatile nationale, la o oferta pentru problemele specifice minoritatilor etnice.
Sansele Cabinetului Croitoru de a trece de legislativ au fost inca de la inceput reduse, in conditiile in care singura formatiune politica care isi anuntase, oficial, sprijinul pentru sustinerea acestuia este Partidul Democrat-Liberal.
Lucian Croitoru a anuntat, in urma cu aproape doua saptamani, componenta Cabinetului pe care il propune, format din 14 ministri: Gheorghe Pogea – Ministerul Finantelor, Florin saghi – Ministerul Administratiei si Internelor, Radu Berceanu – Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor, Bogdan Aurescu – Ministerul Afacerilor Externe, Adriean Videanu – Ministerul Economiei si Comertului, Daniel Funeriu – Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Vasile Blaga – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Mihai seitan – Ministerul Muncii, Mihai Stanisoara – Ministerul Apararii, Catalin Predoiu – Ministerul Justitiei, Adrian Radulescu – Ministerul Agriculturii, Cristian Vladescu – Ministerul Sanatatii, Theodor Paleologu – Ministerul Culturii, Sulfina Barbu – Ministerul Mediului.
Doar doi dintre acestia au fost avizati pozitiv de comisiile parlamentare de specialitate, in urma audierilor: diplomatul Bogdan Aurescu, nominalizat pentru functia de ministru de externe, si Vasile Blaga, pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Potrivit Constitutiei, presedintele trebuie sa desemneze un nou prim-ministru care sa formeze un cabinet si sa solicite votul de investitura al Legislativului.
Conform articolului 89 din Constitutie, „presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura”. La alineatul 3 al aceluiasi articol se mentioneaza ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.
Seful statului Traian Basescu a declarat, sambata trecuta, la Iasi, ca nu exclude posibilitatea initierii unei a doua nominalizari pentru functia de prim-ministru in cazul in care Cabinetul Croitoru nu va primi votul de investitura.
Sursa: Agerpres