Sedinta Legislativului in care se dezbate si voteaza motiunea de cenzura initiata de PNL impotriva guvernului Victor Ponta a inceput vineri, la Palatul Parlamentului, in prezenta a 364 de senatori si deputati, din totalul de 554 parlamentari. Liderul PSD, premierul Victor Ponta, le-a transmis parlamentarilor din opozitie ca nu ii acuza ca asteapta ca Guvernul sa fie schimbat prin actiunea unui procuror, dar i-a atentionat ca „va veni timpul” cand vor intelege ca acest lucru ar fi foarte grav si un prost precedent pentru democratie.
Sedinta este condusa de presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea. La sedinta participa premierul Victor Ponta si membrii guvernului sau. Inaintea sedintei, liderii coalitiei si membrii guvernului s-au adunat in biroului presedintelui Camerei Deputatilor.
Ponta catre opozitie: Va veni timpul cand veti vedea ca e grava schimbarea guvernului de procuror
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, le-a transmis parlamentarilor din opozitie ca nu ii acuza ca asteapta ca Guvernul sa fie schimbat prin actiunea unui procuror, dar i-a atentionat ca „va veni timpul” cand vor intelege ca acest lucru ar fi foarte grav si un prost precedent pentru democratie.
„Nu acuz opozitia de faptul ca, nefiind in stare sa dea jos Guvernul, asteapta ca o alta putere a statului sau un procuror sa o faca in locul sau. Vreau doar sa va spun un lucru si mi-e teama ca o sa ma citati in viitor: daca dumneavoastra credeti ca este un bun precedent pentru democratia din Romania ca un guvern sa nu se schimbe in Parlament sau prin alegeri, ci sa se schimbe prin vointa unui procuror cred ca este foarte grav, cred ca e o mare greseala si cred ca va va veni timpul cand va veti da seama de acest lucru”, a spus Ponta parlamentarilor opozitiei, la dezbaterea motiunii de cenzura.
Legat strict de textul motiunii, premierul a aratat ca acesta nu se refera la activitatea Guvernului, ci a Parlamentului, care, prin legi care urmeaza sa fie adoptate, va reglementa dreptul la vot in viitor si va asigura conditii exercitarii fara probleme a acestui drept. El a amintit totodata ca problema alegerilor locale, invocata in motiune, a fost reglementata recent de catre parlamentari prin adoptarea Legii 115/2015, care a abrogat vechea Lege 67/2004.
„Sper ca nu cereti organizarea de alegeri pe vechea lege”, a spus Ponta opozitiei.
Seful Guvernului a apreciat totodata ca, in prezent, nu exista o alternativa la actualul Cabinet, iar votul care urmeaza sa fie exprimat la motiunea de cenzura va arata ca nu exista nici o alta majoritate.
El a amintit si de situatia de la alegerile prezidentiale din 2009, castigate de Traian Basescu, cand si PNL a acuzat votul din diaspora, aratand insa ca „liberalii se schimba in fiecare zi intre ei”.
Ponta, intrebat daca nu demisioneaza si el, precum Rus: Dar eu ce-am facut?
Premierul Ponta a fost intrebat de o jurnalista daca va face si el un gest de onoare ca ministrul demisionar al Transporturilor Ioan Rus si daca isí va demisia, Ponta intreband initial ce a facut, iar ulterior, dupa ce i s-a amintit ca este ceruta urmarirea penala, spunand ca nu intelegea legatura.
Antonescu: Neorganizarea alegerilor partiale, un motiv suficient pentru a cadea Guvernul
Fostul presedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, vineri, la Parlament, unde se dezbate motiunea de cenzura, ca va vota „pentru”, el aratand ca este un motiv suficient pentru caderea Guvernului neorganizarea alegerilor partiale in circumscriptii din Romania, asa cum obliga legea.
Ponta are emotii legate de votul privind motiunea de cenzura
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, sustine ca are emotii legate de votul privind motiunea de cenzura care urmeaza sa fie dezbatuta in Parlament.
„Sigur ca am emotii. Este motiune de cenzura si sunt prim-ministru al Romaniei”, a spus Ponta la Parlament.
Motiunea de cenzura inititulata “Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozinca!”este semnata de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO si doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputati si senatori ai PNL.
Pentru a fi adoptata, motiunea ar trebui sa fie votata de 278 de parlamentari, adica jumatate plus unu din numarul alesilor, iar, in acest momnet, matematic, PNL nu a reusit sa adune aceste voturi.
Strategia PSD este ca parlamentarii partidului sa fie prezenti la motiunea de cenzura depusa, dar sa nu voteze, fiind treaba opozitiei sa obtina voturile necesare, a anuntat presedintele Consiliului National al PSD, Rovana Plumb. Aceeasi atitudine o va adopta si UNPR.
Parlamentarii vor avea un timp de 91 de minute pentru a-si expune punctele de vedere la dezbaterea din plen a motiunii de cenzura, iar Guvernul va avea o ora la dispozitie.
Sursa: Mediafax