Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, ar urma sa-l reconfirme miercuri, 16 septembrie, in functia de presedinte al viitoarei Comisii Europene, pentru perioada 2009 – 2014, pe portughezul Jose Manuel Durao Barroso, singurul candidat pentru sefia executivului european. Barroso este sustinut de grupul Partidului Popular European (PPE, 265 de eurodeputati), care l-a si propus pentru un al doilea mandat, de Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE, 84 eurodeputati) – ce-i drept, conditionat – si de Conservatorii si Reformistii Europeni (ECR, 54 de membri).
Daca toti eurodeputatii din aceste trei grupuri se vor prezenta azi la votul din plenul Parlamentului European si vor vota pentru Barroso, el ar obtine 403 de voturi favorabile, cu mult peste majoritatea simpla de 50% plus unu din europarlamentarii prezenti, necesara, potrivit Tratatului de la Nisa, pentru a fi ales. Totusi, aceasta majoritate nu ar fi una “pro-europeana”, daca se tine cont de faptul ca grupul ECR este format din eurosceptici (conservatorii britanici, euroscepticii cehi – Partidul Civic Democrat al presedintelui Vaclav Klaus – si polonezi plus eurodeputati antifederalisti din inca 4 tari membre).
Potrivit insa Tratatului de la Lisabona, care ar putea intra in vigoare in cateva luni (cu conditia unui DA in referendumul din Irlanda din 2 octombrie si a incheierii procesului de ratificare in Germania, Polonia si Cehia), Comisia Europeana va trebui sa fie validata de o majoritate calificata in Parlamentul European. Ramane de vazut cum vor vota miercuri cei 26 de eurodeputati neafiliati, insa chiar daca acestia s-ar pronunta toti pentru Barroso, tot nu s-ar obtine majoritatea calificata care sa-l legitimeze pe presedintele CE, conform Tratatului de la Lisabona.
De partea cealalta, Verzii (55 de membri), Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica (GUE/NGL, 35 de membri) si Europa Libertatii si Democratiei (EFD, 32 membrii) sunt in mod declarat impotriva candidaturii lui Barroso.
Sursa: Agerpres