Vezi VIDEO
Majoritatea baimarenilor pastreaza bonurile fiscale pentru a participa la loteria organizata de Ministerul Finantelor. Unii sunt inca nelamuriti in ceea ce priveste conditiile de participare si nu stiu daca trebuie sa pastreze bonurile, sa le inregistreze on line sau sa le trimita undeva. Si pentru ca se aduna multe, fiecare si-a improvizat un loc pentru a le pastra: fie o cutiuta, un cosulet sau le pastreaza chiar in portofel.
Loteria bonurilor fiscale pare sa ii atraga pe baimareni. Majoritatea dintre acestia spun ca au inceput sa pastreze bonurile primite in urma cumparaturilor, in speranta unui eventual castig. Unii dintre ei sunt inca nelamuriti de procedura de desfasurare a loteriei si nu stiu daca trebuie doar sa pastreze bonurile sau sa le trimita… nici ei nu stiu unde. Cu toate ca scopul organizarii acestei loterii este reducerea evaziunii fiscale si fortarea comerciantilor sa emita aceste bonuri, oamenii chestionati de noi declara ca au primit si inainte bonuri din locurile de unde isi faceau cumparaturile.
„Da le pastram, dar nu stim ce sa facem cu ele. De obicei, stiti ca sunt si povesti. Spune ca sa cerem bonul si sa nu dam banii pana nu primim bonul. Dar la orice magazin prima data trebuie sa dam banii si apoi se deschide casa. Asta e ca sa ne abureasca. De primit de la magazine, tot timpul ni s-au dat. Numai eventual la piata, la flori nu. Si taranul, saracul, de unde sa-ti dea? Da cu 1 leu kilogramul de cartofi si sa-ti dea bon?”, se intreaba doamna Aurica Pop.
Si doamna Salustia spune: „In general pastrez bonurile, nu pentru loterie neaparat. Nici nu ma gandesc daca am sanse de castig. Dar e bine sa ii sperie un pic pe comercianti. Sa mai dea bonuri din cand in cand. In general, de unde fac eu cumparaturi cam primeam bonuri, dar sunt multi care nu dau si e bine sa ii constientizeze un pic, sa mai plateasca si altii taxe, nu numai unii”.
„In Baia Sprie, in general, la orice am cumparat ni s-au dat bonuri si daca luam doar o paine. Primeam si inainte la fel de multe, nu e nicio problema”, a afirmat Maria Libotean. „Noi intotdeauna am primit bonuri, oriunde am fost la cumparaturi. Am avut noroc,” spune doamna Iuliana Chivaran.
Sunt insa si persoane sceptice, care nu sunt interesate de aceasta loterie. „Nu, nu pastrez, nu particip. Eu nu sunt baimarean, dar oricum, nu am tinut bonurile si nu particip. Si cand luam bonurile din magazin, nu le pastram, le aruncam la iesire”, a declarat un domn surprins de noi pe strada.
Pentru ca fiecare dintre noi face intr-o zi multiple cumparaturi, din mai multe magazine, se strang si multe bonuri. Asa ca oamenii au gasit acum solutii diferite pentru depozitarea hartiutelor. „Se aduna multe, le tin intr-o cutie. Dar nu stim ce sa facem cu ele. Altii spun ca sa le punem pe Internet, altii ca o sa fie o loterie unde sa le depunem, acum noi speram o sa vedem”, a spus doamna Aurica Pop.
„Da, le pastrez. Nu sunt asa multe, le tin acasa. Incercam si vedem daca o sa castigam”, a spus Viorica Tocaci. „Am strans ceva. Sunt la mine in portofel, cred ca e dubuit. Speram sa si castigam”, a adaugat si Maria Libotean. Doamna Iuliana spune ca pastreaza bonurile dar nu stie unde sa le duca. „Noi acum le pastram. Avem acasa un cosulet, unde punem tot felul de chitante si bonuri”.
Loteria bonurilor fiscale consta in extragerea aleatorie de numere, in vederea acordarii de premii in bani, persoanelor fizice detinatoare de bonuri fiscale. Prima extragere exceptionala va avea loc in data de 13 aprilie, iar prima extragere lunara va fi efectuata in luna iulie 2015. Pana atunci, cetatenii trebuie sa pastreze bonurile fiscale si, in urma extragerii, sa verifice daca au un bon castigator. Doar acele bonuri vor trebui duse si depuse la Finante.
Sursa: Sonia Rajnita