Viceprimarul si secretarul comunei din Desesti vor fi verificati de Corpul de Control al prefectului de Maramures, dupa ce au fost prinsi… cu ocaua mica. Reprezentantii primariei nu au putut justifica modul in care au concesionat pasunea comunala, astfel incat luni, 15 martie, va incepe un control pentru lamurirea modului in care s-au incheiat contractele de concesiune.
Problemele au iesit la iveala in urma unor reclamatii trimise Prefecturii Maramures si care i-au determinat pe conducatorii judetului sa se deplaseze in zona. Prefectul Sandu Pocol si subprefectul Dorin Buda s-au intalnit cu primarul, viceprimarul si secretarul comunei Desesti, iar cu documentele pe masa au incercat sa se clarifice in legatura cu problema semnalata de cetateni.
Crescatorii au acuzat modul defectuos in care s-au repartizat suprafetele din pasunea comunala unor persoane care nu detin animale si care, in conformitate cu legislatia in vigoare nu aveau acest drept. Prefectul a precizat ca mai multe persoane au beneficiat de concesionare in baza unui contract de pasunat.
”Este vorba de aproximativ 1.600 de hectare de pasune care au fost repartizate, prin concesionare, fara hotararea Consiliului Local Desesti. Contractele au fost semnate de catre viceprimarul comunei, care a primit delegare de atributii, in conformitate cu prevederile legii administratiei publice locale de la primarul Gheorghe Bohotici, pentru a gestiona problemele din domeniul agriculturii”, a semnalat reprezentantul guvernului in teritoriu.
Initial, atat viceprimarul, cat si secretarul nu au recunoscut greseala comisa la concesionarea suprafetelor de pasune, insa atunci cand li s-au cerut sa prezinte cererile de concesionare depuse de cetateni nu au putut prezenta documentele.
”In baza raportului de constatare se vor dispune masurile legale care imi revin, in calitate de reprezentant al guvernului in teritoriu. In mod cert vom vedea datele existente in registrul agricol, pentru ca toti cetatenii care sunt crescatori sau detin animale si sunt indreptatiti sa beneficieze de acces la pasunat sa poata avea acest drept”, a declarat prefectul Sandu Pocol, dupa ce a discutat atat cu acuzatorii, cat si cu acuzatii.
O alta problema dezbatuta in timpul deplasarii la Desesti a privit si stoparea furtului de lemn de pe teritoriul composesoratului. Detinatorii de padure au fost avertizati ca trebuie sa incheie un protocol cu o firma specializata in paza suprafetelor de teren forestier sau cu ocolul silvic. De asemenea, s-a discutat si situatia eliberarii titlurilor de proprietate si amplasamentelor de terenuri cu vegetatie forestiera pentru a se identifica solutii cu privire la rezolvarea problemelor semnalate de proprietari.
Sursa: Ioana Osan