Case inundate, drumuri distruse şi localităţi rupte de lume. Inundaţiile fac prăpăd de sărbători. În jumătatea de nord a ţării, ploile şi zăpada topită au umflat râurile. Oamenii s-au trezit cu puhoaiele în poartă, ca în mijlocul verii.
Inundaţii în a doua zi de Crăciun
A fost cod roşu de inundaţii pe mai multe râuri. Oameni din mai multe localităţi au fost avertizaţi prin Ro-Alert că este posibil să vină viituri. Ploaia, dar şi zăpada topită din munţi, au umflat râurile.
Râul Bistra ameninţă mai multe localităţi.
Lucreția Cadar, primar comuna Deda: Zăpada se topeşte de pe Valea Bistrei. Pârâul Bistra este un pârâu care captează mute pâraie de pe versanţii munţilor Climai, zăpada se topeşte, ploaia continuă.
Localnic: Venită cu lemne şi bucăţi mari de gheaţă. Apa a mai fost mare, dar gheaţa m-a speriat tare.
Pericol vine şi pe Crişul Repede.
Alex Prunean, reporter Observator: Aici, pe Valea Drăganului, zăpada s-a topit deja, dar sus pe creste mai sunt locuri în care depăşeşte chiar şi jumătate de metru. Deşi suntem în zona de munte, afară sunt 8 grade Celsius şi plouă. Iar dacă toată zăpada din munţi s-ar topi, Crişul Repede crşete şi mai mult şi existp periciolul să provoace inundaţii.
Într-un sat din Hunedoara, oamenii au intrat în apă până la brâu să-şi recupereze stupii. În Oradea, ploaia îngheţată a acoperit maşinile cu o carapace de un centimetru grosine. În judeţul Bihor, în ultimele 48 de ore, au căzut 200 de litri pe metru pătrat.
Vremea rea le-a stricat şi planurile turiştilor. Pârtiile din Sinaia, de la Cota 2000, au fost închise azi. Din cauza vântului, chiciurei şi a ceţii, telegondola nu a funcţionat. Ploile vor continua în această noapte şi mâine. Din cauza tempraturilor scăzute, în oraşe există riscul să se formeze polei.