Vezi VIDEO
Din cauza racirii vremii, dar si a stilului dezordonat de viata, numarul bolnavilor din Maramures cu infectii respiratorii s-a dublat in ultima vreme. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures, in prima saptamana a lunii septembrie, s-au inregistrat 421 de cazuri de infectii ale cailor respiratorii, trei saptamani mai tarziu numarul ajungand sa se dubleze.
Schimbarea vremii si alimentatia necorespunzatoare au dus la imbolnavirea a peste 900 de maramureseni doar in ultima saptamana a lunii septembrie. Asta in conditiile in care, in primele sapte zile ale aceleiasi luni, numarul celor care au trecut pragul cabinetelor medicale a fost mult mai mic, adica aproximativ 400.
“Datele statistice de la inceputul lunii indica o crestere a numarului cazurilor de infectii acute de cai respiratorii superioare. Exista si o explicatie in acest sens. Anume, dupa 15 septembrie au inceput cursurile scolare. Depistarea acestora s-a facut si in cazul triajului epidemiologic si faptul ca acestia au revenit in colectivitate, unde se stie ca si contagiozitatea este mai mare. Discutam de 947 de cazuri de infectii acute de cai respiratorii superioare, fata de inceputul lunii, unde numarul era de aproape 400”, a spus directorul interimar DSP Maramures, Calin Man.
Medicii de familie spun ca maramuresenii nu s-au adaptat inca temperaturilor care au scazut brusc.
“Schimbarea timpului, scaderea temperaturii cu aproape 10 grade fata de saptamana trecuta a dus la cresterea numarului de cazuri. Sigur lumea inca nu s-a adaptat, nu purtam ciorapi sau pulover. Nu ne alimentam cum trebuie, asta nu este ceva nou. Nu luam vitaminele care trebuie, nu ne adaptam vremurilor in care traim si bineinteles ca acest numar s-a dublat”, a spus Felicia Borz, medic de familie.
Medicii de familie cred insa ca “avalansa” de cazuri de viroze va incepe abia pe la mijlocul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie. Cei mai predispusi la contractarea acestor boli sunt copiii si bolnavii cronic.
“Copiii, pentru ca merg in colectivitati, si, bineinteles, pacientii bolnavi cronic, care avand o alta boala, mult mai grava, sigur o viroza ii poate da peste cap sau le poate accentua toate simptomele”, a adaugat Felicia Borz.
Chiar daca campania inca nu a inceput, medicii recomanda administrarea vaccinului antigripal, pentru acest lucru pacientii urmand sa se adreseze medicilor de familie.
Sursa: Adina Timis