Ca autor al romanului „În umbra lui Shakespeare”, a studiat viaţa unui personaj istoric local, un argintar şi alchimist care a trăit în secolul al XVII-lea.
Totul a început când, pasionat de istorie, omul de afaceri Walter Übelhart, biolog de formaţie, a început să se documenteze pentru a scrie monografia localităţii Băiuţ, satul de origine a mamei sale. Atunci, un localnic i-a arătat o monedă a localităţii Băiuţ, datată în jurul anului 1600.
„Erau mai multe ediţii ale monedei. Sigur că asta m-a incitat foarte mult, pentru că mă gândeam că este cel puţin neobişnuit ca o localitate aşa de mică să aibă o monedă proprie. Şi, mai ales că nu ştiam despre ea, deşi eram destul de avansat în lucrarea mea despre monografie”, spune autorul.
Acesta a fost punctul de la care a plecat în aventura cercetării sale şi, astfel, a aflat că moneda a fost creată de un argintar celebru la vremea aceea, Johannes Banfi Huniades şi că monedele respective erau comandate de către arendaşii de mine, pentru a-şi plăti angajaţii. Monedele aveau simboluri rozacruciene, mişcare care în acea vreme era în plină floare. De altfel, ulterior avea să descopere că argintarul din Baia Mare avea să ia parte la această mişcare, iniţiată la Londra, o societate secretă a oamenilor de ştiinţă, care încercau, astfel, să stea departe de ochii bisericii. Cercetarea lui s-a mutat, apoi, din zona monografiei localităţii Băiuţ, spre acest personaj, care a devenit aproape o obsesie pentru autorul romanului „În umbra lui Shakespeare”.
După succesul răsunător al romanului ”În umbra lui Shakespeare” a apărut cel de-al doilea roman al scriitorului băimărean Walter Übelhart ”În afara cercului”.
Cartea este disponibila deja în rețeaua de librarii Maralibris din Baia Mare și la librăria Terțan, Str. Victoriei Nr. 47. În curând și în rețeaua Cărturești din toată țara.
Felicitări, Walter pentru toată activitatea!
Să începem cu începutul; localitatea Băiuț nu se afla la poalele Țibleșului doar daca vrei mișcare telurică nu a reconfigurat zona geografică. Exista o monografie a localității întocmită pe vremea AustroUngariei, trebuia doar completată. Lucrarea era deținută de familia Bogancsik. Au fost multe persoane care au făcut ceva folositor comunității locale, fara a fi pomeniți la sărbători câmpenești. Este drept, nu aveau nevoie de publicitate și nici de titluri nefolositoare.