Nominalizarea lui Leon Panetta, in varsta de 72 de ani, la conducerea Pentagonului a fost confirmata marti de Senat, unde succesele sale ca director al CIA au fost salutate unanim, dar provocari importante il asteapta in continuare, mai ales in Afganistan si Libia, relateaza AFP. Cei 100 de membri ai Senatului american au aprobat nominalizarea lui Panetta, o unanimitate rara pentru un membru al administratiei federale. Senatorii au salutat in special rolul sau in urmarirea si eliminarea lui Osama ben Laden, ucis de un comando american in Pakistan, in mai.
„Nominalizarea lui Leon Panetta ca secretar al Apararii este judicioasa si serioasa”, a apreciat senatorul Carl Levin, presedintele comisiei pentru Aparare.
John McCain, republicanul cu cel mai inalt rang in comisia pentru Aparare, a apreciat ca „in calitate de director al CIA, Panetta a demonstrat ca are experienta si capacitatea de a face in asa fel incat (SUA) sa isi atinga obiectivele in cele trei conflicte in care sunt implicate fortele americane: Irak, Afganistan si Libia”.
Presedintele Barack Obama a anuntat la sfarsitul lui aprilie nominalizarea lui Panetta. Acesta din urma a fost apoi audiat de comisia pentru Aparare din Senat, in vederea confirmarii.
El s-a pronuntat pentru o retragere „semnificativa” din Afganistan in iulie, spre deosebire de Robert Gates, favorabil mai degraba unei retrageri „modeste” de 3.000 pana la 5.000 de militari.
Obama va anunta miercuri seara planul sau pentru primele retrageri ale trupelor americane. Acest plan ar urma sa se refere la 10.000 de persoane, in doua etape, inainte de sfarsitul anului, potrivit unui oficial american care s-a exprimat marti sub acoperirea anonimatului.
Ii va reveni deci lui Panetta misiunea de a gestiona aceste retrageri, precum si restul operatiunilor in Afganistan. Statele Unite dispun in prezent de 99.000 de militari in Afganistan, alaturi de 47.000 de soldati ai NATO, potrivit Pentagonului.
Administratia prevede transferul de responsabilitate privind securitatea pe teren catre Guvernul afgan in 2014.
Panetta va trebui, de asemenea, sa gestioneze interventa militara americana in Libia, inceputa in martie. Potrivit Washingtonului, Statele Unite nu au decat un rol de „sustinere” pe langa NATO in bombardamente si alte operatiuni de informatii.
Dar administratia Obama se confrunta cu o fronda in Congres, unde numerosi congresmeni sunt nemultumiti ca nu au fost consultati inainte de declansarea operatiunilor. Iar interventia devine din ce in ce mai nepopulara, cu sase americani din zece care i se opun, potrivit unui sondaj realizat de CBS.
In afara de Afganistan si Libia, rolul lui Panetta va fi de a supraveghea reducerile bugetare care trebuie aplicate Pentagonului, in plina dezbatere in Congres cu privire la datoria record si deficitul american.
Generalul David Petraeus, desemnat de Barack Obama pentru a-l inlocui pe Panetta la conducerea CIA, va fi audiat de comisia pentru Serviciile de Informatii din Senat joi.
Considerat artizanul strategiei castigatoare a Statelor Unite in Irak, Petraeus, in prezent comandantul trupelor NATO in Afganistan, este o persoana respectata atat in tabara de stanga, cat si in cea de dreapta.
Sursa: Mediafax