Site-ul WikiLeaks a publicat in ultimele zile aproximativ 134.000 de telegrame diplomatice care includ numele unor persoane care au vorbit confidential cu diplomatii americani si care s-ar putea confrunta cu represalii in tarile cu regimuri autoritare, relateaza New York Times, in editia online.
Oficialii din cadrul Departamentului de Stat si activistii pentru drepturile omului sunt ingrijorati ca aceste de surse diplomatice, inclusiv activisti, jurnalisti si academicieni din tarile cu regimuri autoritare, s-ar putea confrunta cu represalii, inclusiv demiterea din functie, urmarirea in justitie si violente.
Pana in ultimele zile, WikiLeaks a publicat telegrame editate pentru a proteja sursele diplomatice.
Site-ul sustine intr-o declaratie publicata luni ca accelerarea dezvaluirii telegramelor este „in acord cu promisiunea WikiLeaks de a maximiza impactul si a face aceste informatii disponibile tuturor”. Declaratia sugereaza ca aceasta actiune a avut ca scop sa inlature „interpretarea gresita” conform careia organizatia ar fi fost „mai putin activa in ultimele luni”.
Documentul nu este semnat, dar fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este cel care redacteaza sau aproba comunicatele grupului.
In timp ce WikiLeaks posta noile telegrame, o publicatie germana anunta ca un fisier criptat continand toate cele 251.287 de telegrame diplomatice obtinute de WikiLeaks anul trecut au fost postate online cu mai multe luni in urma si ca parola este disponibila pe Internet. Luni nu se stia daca cineva a spart fisierul descris de publicatie, Der Freitag, si a facut public materialul inca nepublicat.
Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Michael A. Hammer, a declarat ca institutia nu va comenta autenticitatea documentelor publicate. El a afirmat ca Statele Unite „condamna ferm orice dezvaluire ilegala de informatii clasificate”.
Sursa: Mediafax