A început un adevarat război prin gospodăriile din Ardeal. După ce au cules legumele proaspete de toamnă, maramureșencele s-au apucat de făcut zacuscă.
Vedetele mâncării de legume, sunt vinetele coapte pe cărbune, urmate de gogoșarii rumeni. În Maramureș, gospodinele folosesc și ciuperci sau fasole boabe.
Focul se face cu cărbune și cu lemne, cărbunele ține temperatura mai mare, iar legumele se învârte de patru ori ca pe fiecare parte să se coacă.
După ce este fiartă mai bine de două ceasuri, zacusca se mută în borcane. Popularitatea mâncării de legume este uriașă, și este specifica zonei Balcanilor. Deseori este servita, ca delicatesa, turiștilor care ajung în Romania din vestul Europei.
Gospodină: “În zacuscă de vinete am pus 5 kg de vinete, 3 de gogoșari și 1 kilogram si jumătate de ceapă. Le-am călit pe rând și după le-am amestecat. Am pus un mar să fiarbă în zacuscă, asta-i secretul aflat de la mama. Îi mai dulce.”
După ce ceapa este călita, urmează vinetele tocate mărut la fel si ardeii. Mâncarea este înnobilata cu foi de dafin și boabe de piper. Minunăția va fi mâncată la iarna și merge grozav lângă un pahar de horincă.
De asemenea, zacusca este un simbol studențesc. Așadar, cine n-are gospodine în familie, să își cumpere.