Stratul de zapada a ajuns la 20 de centimetri in sudul Poloniei in cursul noptii de miercuri spre joi, la 30 de centimetri in Slovacia si la circa 10 centimetri in Republica Ceha, informeaza Rompres.
In Muntii Tatra, la frontiera dintre Polonia si Slovacia, mercurul termometrelor a coborat sub 13 grade Celsius joi dimineata. Statiunea de schi de la Zakopane era acoperita cu un strat de zapada de 20 de centimetri.
In sudul si sud-estul Germaniei, precum si in Austria a nins, de asemenea, si s-a format polei. Trecatoarea Soelk (1.788 metri, sud-est), care este un indicator traditional al sosirii iernii, in Austria a fost inchisa.
Regiunea are parte de obicei de ierni aspre, dar locuitorii sai au fost surprinsi de schimbarea brusca a vremii in timp ce in unele zone temperaturile ajusesera in ultimele zile la 20 de grade Celsius.
Potrivit politiei, multi automobilisti nu si-au luat inca masurile de precautie de a se echipa cu pneurile necesare pentru iarna. In Estonia, de exemplu, unde astfel de pneuri nu sunt obligatorii decat incepand cu 1 decembrie, peste 100 de accidente au fost inregistrate joi dimineata, facand cel putin trei morti.
In Germania, circulatia pe autostrada A9 Berlin-Munchen si autostrada regionala A93 din Bavaria a fost brusc intrerupta, in timp ce principala axa rutiera ceha, autostrada dintre Praga si Brno, a fost inutilizabila o parte a noptii.
In Silezia, in sudul Poloniei, unde ninsorile sunt insotite de vant puternic, transporturile feroviare si rutiere au fost perturbate, chiar paralizate. Pe soselele inzapezite si cu polei din regiunea Wroclaw (sud-vest) s-au inregistrat gatuiri ale traficului.
Iarna a sosit inainte de vreme si in nordul Europei, miercuri zapada acoperind zone largi din Suedia si Finlanda. Zeci de mii de persoane au fost temporar private de electricitate in cele doua tari.
In nordul Europei, situatia s-a agravat din cauza vantului puternic. Legaturile maritime dintre Tallinn si Helsinki, orase situate la o distanta de 70 de kilometri unul de celalalt, au fost perturbate.
In Marea Nordului, in apele teritoriale norvegiene, o platforma petroliera cu 75 de persoane la bord a plutit in deriva 24 de ore dupa ce s-au rupt paramele din cauza furtunii.
Un cargou suedez s-a scufundat in miercuri seara in Marea Baltica, dar 13 din cei 14 membri ai echipajului au fost salvati si actiunile de cautare continua pentru gasirea unei persoane date disparute.
In Danemarca, podul suspendat care face legatura intre estul si vestul tarii a trebuit sa fie inchis miercuri timp de cinci ore din cauza vantului cu viteze foarte mari.
Furtuna a ajuns si in Olanda, unde vantul sufla puternic. Intemperiile au provocat moartea a 18 cai la Marrun in Frisia (nord), surprinsi de cresterea brusca a apelor in jurul terenului lor pe marginea marii.
Sursa: Ioana Osan