Război şi pace în lanul de porumb! Militarii americani le cer scuze fermierilor români, după ce au năvălit cu tancurile şi blindate în lanurile de cereale şi le-au distrus culturile. Au anunţat că îi vor despăgubi pe agricultori. „Ne pare rău, a fost o pură neatenţie,” au anunţat coordonatorii unuia dintre cele mai mari exerciţii NATO din România.
Exerciţiul NATO a luat prin surprindere mai mulţi fermieri care erau pe câmp, la recoltat de grâu. Militarii care ar fi trebuit să ajungă la un poligon din apropiere au invadat culturile cu. tancurile. Ieri, oficialii români care au coordonat acţiunea au dat vina pe condiţiile meteo care i-ar fi deturnat pe soldaţii americani de la drum. Sâmbătă, s-au răzgândit.
Dorin Ioniţă, comandant Comandament Forţe Întrunite: Dintr-o pură neatenţie am ieşit din spaţiul destinat angajamentului nostru. Aseară am încheiat toate documentele în ceea ce priveşte pagubele pe care le-am provocat. Vom suporta chletuielile şi îi vom despăgubi pe proprietari. Ne pare rău!
Războiul din lanul cu porumb s-a încheiat astfel cu pace. Exerciţiul Nato cu peripeţii a avut însă un alt scenariu: inamicii au forţat Dunărea, iar la Capul Midia, rachetele şi sistemele de apărare antiaeriană au doborât aeronavele care survolau teritoriul ţării noastre.
Se presupune acum că Dunărea este atacată de inamic care încearcă să ocupe capetele de pod de pe celălalt mal. Forţele speciale din bărcile de asalt sunt în prima linie a ofensivei şi pleacă chiar acum acolo. Din aer primesc suport prin MIG-uri 21 Lancer. Trebuie să izoleze iamicul şi să pregătească asaltul pe apă.
John Thompson, comandantul Comandamentului Forţelor Terestre Aliate NATO: Având această divizie aici, în regiunea Mării Negre, în particular în România, este un loc strategic. Vedem ce se întâmplă în lume, sunt multe ameninţări în această regiune. Având un aliat grozav, credibil, puternic aici în România este foarte important.
Aproape 14 mii de militarii români, americani, albanezi, bulgari au participat la exerciţiul NATO care s-a desfăşurat pe teritoriile Bulgariei, României și Ungariei. Exercițiul a testat timpii de reacţie, dar şi coeziunea şi unitatea statelor aliate împotriva unei posibile agresiuni.