Mănăstirea Moisei a comemorat joi, 15 august 2019, Adormirea Maicii Domnului, ocrotitoarea acestui locaș de cult. Cu acest prilej, mii de credincioși s-au rugat Născătoarei de Dumnezeu în timpul slujbei religioase oficiată în Altarul de Vară al Mănăstirii de către Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în fruntea unui mare sobor de preoți și diaconi. Zeci de mii de pelerini s-au aflat în curtea mănăstirii încă de miercuri seara, pentru a o cinsti pe Fecioara Maria.
Extrem de emoţionant a fost cuvântul plin de învăţături duhovniceşti pe care l-a rostit Preasfinţitul Părinte Iustin în faţa credincioşilor veniţi la hramul Mănăstirii Moisei. Episcopul Maramureșului și Sătmarului s-a oprit asupra semnificaţiei praznicului Adormirea Maicii Domnului, dar și la denumirile pe care Maica Domnului le are în cărţile sfinte şi în literatura religioasă.
„În această zi de praznic mare noi trebuie să înţelegem că Maica Domnului nu ne-a părăsit, că a murit şi şi-a încheiat viaţa pământească, însă ea este nelipsită din istoria mântuirii neamului omenesc. O numim Născătoare de Dumnezeu, pururea Fecioară Maria, plină de har, binecuvântată între femei, biserică sfinţită şi rai cuvântător, scară către cer, liman şi salvare pentru umanitate, Maica Bunului Păstor, Împărăteasa Cerului şi a Pământului. Nu spunem că Maica Domnului a murit, ci că a adormit. Maica Domnului n-a murit ca o femeie obişnuită, a adormit. La Adormirea Maicii Domnului a venit Fiul ei şi a luat-o cu trupul la cer”, a arătat Preasfințitul Părinte Iustin.
În Anul Omagial al satului românesc, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, a conferit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” împreună cu Gramata Episcopală care le însoţeşte Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei.
Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata Episcopală care o însoţeşte au fost conferite și arhitectului Dorel Cordoş din Sighetu Marmaţiei, care a realizat ”atâtea mănăstiri şi biserici de pe cuprinsul Episcopiei în stilul arhitecturii din satele maramureşene, încât se poate spune a creat, de fapt, metaforic, mai multe sate maramureşene în cariera sa, începând cu biserica Mănăstirii Bârsana şi continuând apoi în acest stil în zeci de locuri”.
Viceprimarului Grigore Tomoiagă al Moiseiului i-a fost conferit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” în semn de apreciere pentru modul în care colaborează cu mănăstirea, pentru lucrările gospodăreşti de amenajare a spaţiilor de lângă mănăstire şi asfaltare a drumului spre mănăstire.
În semn de mulţumire, în numele credincioşilor Arhim. Teofil Pop a oferit Preasfinţitului Părinte Iustin, în numele credincioşilor, o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, pentru a îmbogăţi zestrea Muzeului Mănăstirii.
Mănăstirea Moisei are o istorie străveche, iar ca dată de referinţă se aminteşte anul 1599, când a fost ridicată biserica de lemn monument istoric, de un călugăr pe nume Iosif.
Prezent la acest moment atât de important pentru comunitatea din Moisei, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a subliniat faptul că ziua praznicului Adormirea Maicii Domnului reprezintă o zi de mare sărbătoare la Moisei. ”Această sărbătoare este cunoscută, an de an, ca fiind momentul când mii de credincioși maramureșeni sau invitați din toate colțurile lumii se adună cu multă pioșenie la Mănăstirea din Moisei, acest leagăn al credinței și spiritualității românești. Cuvintele de învățătură transmise de Preasfințitul Părinte Iustin au fost, ca de fiecare dată, extrem de profunde, iar sentimentul pe care l-am simțit la finalul slujbei a fost extraordinar. Pentru invitația și primirea de la Moisei doresc să îi mulțumesc viceprimarului Grigore Tomoiagă, pe care îl și felicit, pe această cale, pentru distincția oferită de către Episcopul Maramureșului și Sătmarului în fața miilor de pelerini”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult