Unele dintre măștile de protecție neconforme au fost găsite de inspectorii de la Protrdcția Consumatorului chiar şi în marile magazine şi în farmacii. Peste 700 de mii au fost scoase definitiv de la vânzare. Sunt suspiciuni că unele măşti sunt contrafăcute şi nu apără de Covid. Raportul de control va fi trimis la Parchetul General. România a alertat și celelalte state din Uniunea Europeană.
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au găsit aproape 32 de milioane de măşti neconforme la două treimi din cele aproape 600 de firme controlate. Nu aveau elemente de identificare, traducerea în limba română, instrucţiuni de utilizare şi nici marcajul de conformitate CE obligatoriu pentru a atesta că sunt sigure. ANPC a sancţionat 90 la sută dintre cele mai mari nume din retail, două lanţuri de farmacii şi o companie petrolieră unde au găsit la vânzare măşti cu probleme de etichetare. Şi le-a oprit temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor.
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale spune că e o problemă comercială de care răspunde fiecare retailer. Farmaciştii dau asigurări că măştile cumpărate de la ei sunt conforme pentru că sunt aduse prin distribuitori autorizați care se supun regulilor europene de siguranță.
Pericolul vine însă uneori de la produse aparent conforme. ANPC a găsit pe piaţă 80 de mii de măşti din China pe care apărea marcajul CE. Erau chiar şi măşti pentru copii. Dar nu aveau vreun certificat de la vreun organism competent care să ateste că sunt echipamente de protecţie. Unele nici nu aveau acte de provenienţă.
România a emis şapte notificări noi de măști neconforme prin sistemul european de avertizare rapidă.
ANPC a scos definitiv de la vânzare peste 725 de mii de măşti. Și va trimite raportul la Parchetul General. Autoritatea propune ca măștile care nu ne protejează de COVID să fie vândute sub denumirea de „acoperitoare faciale de utilizare în colectivitate.”