Pestii au inceput sa fie adusi la mal de acum doua zile, dar cazul a ajuns abia miercuri in atentia reprezentantilor AJVPS, care s-au deplasat in locul unde s-a semnalat mortalitatea piscicola cea mai mare. Aceasta se afla in aval de municipiul Baia Mare, in zona de deversare a dejectiilor provenite din sistemul de canalizare.
La varsarea raului Sasar, in care se deverseaza canalizarea, in raul Lapus apa a inceput sa fiarba, dupa cum a declarat Marius Neamtu, membru al asociatiei. El a spus ca in zona apa are o adancime de doi-trei metri si a inceput sa fermenteze din cauza dejectiilor. El a precizat ca acest fapt a dus la consumarea oxigenului.
Ionica Pop, tehnician al AJVPS Maramures, a declarat ca ”vremea caniculara a facut ca oxigenul din apa sa fie consumat, iar pestii vin la mal. Cel mai afectat de poluare este puietul piscicol”.
Pescarii si localnicii satelor din aval au fost sfatuiti sa nu consume pestele mort. Radu George, directorul AJVPS Maramures, a spus ca exista un risc mare de imbolnavire. ”Nu pot aprecia cantitatea de puiet care a murit, dar ma rog la Dumnezeu sa se termine caldura si sa inceteze poluarea raului”, a mai spus Radu George.
Sursa: Vasile Dale