Sectiile de votare s-au deschis, duminica dimineata, in Grecia, in cadrul referendumului care ar putea fi esential pentru ramanerea tarii in zona euro.
Peste opt milioane de greci sunt chemati la urne pentru a se pronunta clar in favoarea sau impotriva conditiilor propuse de creditorii internationali pentru continuarea programului de asistenta financiara.
Plebiscitul a inceput la ora 7.00 (7.00, ora Romaniei) si va se incheia la ora 19.00 (19.00, ora Romaniei), primele rezultate fiind asteptate dupa ora 21.00.
Ultimele sondaje de opinie, realizate vineri, arata ca 44,8 la suta dintre greci sunt favorabili continuarii masurilor de austeritate, in timp ce 43,4 se pronunta impotriva. Alti 11,8 la suta dintre alagatori sunt nehotarati.
Premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii. Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul programat duminica. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI.
Ministrul elen al Finantelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea conditiilor creditorilor, acuzand de „terorism” Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).
Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime.
Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa.
Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plata a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008.
Sursa: Mediafax