Ziua Mondiala a Populatiei este celebrata in fiecare an pe 11 iulie, fiind organizata de Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). “In recunoasterea Zilei Mondiale a Populatiei 2013, Institutul National de Statistica si alte aproape 2.100 organizatii din 124 tari participante la Anul International al Statisticii (Statistics2013) pun in evidenta contributia statisticienilor la cuantificarea populatiei mondiale, in continua crestere”, precizeaza comunicatul INS.
In fiecare an este stabilita o tema menita sa evidentieze un domeniu de interes prioritar. Anul acesta tematica se refera la maternitatea la varsta adolescentei, UNFPA incercand sa sensibilizeze populatia “in speranta ca vom avea o lume in care fiecare copil este dorit, in care fiecare nastere are loc in conditii de siguranta si in care dorinta fiecarui tanar este dusa la bun sfarsit” .
Statistics2013 este o initiativa mondiala prin care se evidentiaza contributia stiintei statistice la identificarea solutiilor provocarilor globale, inclusiv la bunastarea populatiei mondiale. Institutul National de Statistica este o organizatie participanta la initiativa Statistics2013.
Statisticienii din toate tarile lumii isi aduc o contributie semnificativa la furnizarea unui volum tot mai mare de informatii, mai bune si mai operative cu privire la aspectele si preocuparile legate de populatie atat catre agentiile nationale cat si, in unele cazuri catre agentii guvernamentale internationale, cum ar fi Organizatia Natiunilor Unite (ONU).
Datorita initiativei “Programul Mondial al Recensamintelor Populatiei si Locuintelor 2010”, in ultimii 8 ani 202 tari au realizat recensaminte nationale si, in acest proces, se estimeaza o recenzare a cca 90% din populatia mondiala.
Statisticienii joaca un rol crucial in orice cercetare legata de populatie. Contributia acestora incepe cu planificarea, dezvoltarea si realizarea recensamintelor nationale si continua cu compilarea si analiza rezultatelor. Agentiile guvernamentale si grupuri private de cercetare similare utilizeaza datele acestor recensaminte pentru a determina cresterea populatiei si tendintele migratiei, pentru a intelege imbatranirea persoanelor rezidente, pentru a studia urbanizarea societatii globale, pentru a identifica si planifica noile aspecte, precum si in multe alte sfere de preocupare aferente problematicii populatiei.
“Contributia meritorie a statisticii si statisticienilor mondiali ne asigura ca tarile noastre – ca state individuale si ca state membre ale Organizatiei Natiunilor Unite – inteleg pe deplin dinamica populatiei. Aceste informatii cruciale sunt utilizate de guvernele nationale si de Organizatia Natiunilor Unite pentru a intelege necesitatile curente si viitoare ale cetatenilor si pentru a dezvolta si implementa planuri de satisfacere a acestor necesitati, din ce in ce mai multe si mai diverse”, a afirmat domnul Tudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica.
In onoarea Zilei Mondiale a Populatiei si a miilor de statisticieni din intreaga lume care lucreaza neobosit la realizarea recensamintelor nationale si la monitorizarea tendintelor populatiei si analizarea problematicii aferente, Anul International al Statisticii va insera pe pagina sa de web (www.statistics2013.org) mai multe articole speciale care evidentiaza importanta lor contributie la initiativele mondiale legate de populatie.
Obiectivele initiativei Statistics2013 constau in sporirea gradului de intelegere a publicului cu privire la puterea si impactul statisticilor asupra tuturor aspectelor societatii si in evidentierea statisticii ca profesie in randul liceenilor si studentilor.
Participantii includ societati profesionale nationale si internationale, universitati, scoli, intreprinderi, agentii guvernamentale si institute de cercetare. Aceste grupuri sunt implicate in educarea a milioane de persoane cu privire la contributia stiintei statistice, prin intermediul seminariilor si conferintelor de presa.
Organizatiile fondatoare ale initiativei Statistics2013 sunt American Statistical Association, Institute of Mathematical Statistics, International Biometric Society, International Statistical Institute (si Bernoulli Society), si Royal Statistical Society.
Sursa: Agerpres