Vezi VIDEO
Reporterul britanic Tom Wilson a intervievat familiile de romi din satul brasovean Tarlungeni si din orasul Baia Mare, unde primarii locali au construit ziduri pentru a izola comunitatea roma de restul locuitorilor, potrivit unui reportaj difuzat de BBC News Online.
„Era un drum pe care tiganii nostri il puteau folosi pentru a merge in sat”, afirma o femeie de origine roma din Tarlungeni, referindu-se la drumul pe care autoritatile au construit un zid ce desparte comunitatea roma de cea romana si maghiara. „Roata ocolim. Un om bolnav pe care il dor picioarele poate sa ocoleasca atat”, se intreaba retoric o alta localnica.
Zidul a generat nemultumire si in randul copiilor. „Este ca la puscarie„, afirma unul dintre ei, explicand ca din cauza acestuia intarzie la scoala. CopiiI avertizeaza, de asemenea, ca zidul are cioburi de sticla in partea superioara, pentru a nu putea fi escaladat.
De partea cealalta a zidului, unde traiesc comunitatile de romani si maghiari, localnicii par multumiti de acest zid. „Copii din tiganie, toti stateau aici la noi pe strada si se jucau. Era si pericol de accidente„, sustine un locuitor din aceasta parte a satului.
Putine persoane de aici au acceptat insa sa fie filmate, afirma reporterul BBC, deoarece se tem de represiuni din partea romilor. Comunitatea roma sustine insa ca problemele sociale sunt generate de saracie.
Zidul din Tarlungeni a fost construit in 2009, dar in vara lui 2011, un alt zid a fost construit la sute de kilometri distanta, in Baia Mare. Aici insa parerile localnicilor sunt impartite, arata jurnalistii.
Unii sustin ca acesta este bun pentru ca ii protejeaza pe copii de accidente, in timp ce altii sustin ca se simt „ca la inchisoare” si solicita daramarea zidului.
Intrebat de ce zidul arata atat de intimidant, primarul orasului Baia Mare, Catalin Chereches, a explicat ca din punctul lui de vedere este estetic. „Daca il faceam din lemn, cam de la inceputul lui noiembrie incepea sa fie demontat si sa fie pus pe foc. Daca s-ar fi facut din metal, ar fi disparut a doua zi pentru ca ar fi vandut unii metalul respectiv”, explica el.
Unii localnici sustin ca banii investiti in construirea zidului sunt irositi si ar fi putut fi folositi in modernizarea blocurilor respective. Aici „conditiile sunt de nedescris”, afirma reporterul BBC, adaugand ca nu exista apa curenta, singura sursa de apa fiind afara, in spatele blocului.
CITESTE SI:
- MARELE ZID TIGANESC – Primaria Baia Mare ridica un zid de trei metri in jurul blocului Horea 46B (VIDEO)
- PREMIERA eMM.ro – VANDALISM – Zidul tiganesc de pe Horea a fost umplut de mesaje antidiscriminare si antirasiste (VIDEO si GALERIE FOTO)
- AMENDA – CURTEA SUPREMA – Recursul in procesul „zidului tiganesc” se judeca abia in septembrie 2013 (VIDEO)
Sursa: Mediafax