Vezi VIDEO
Cum va fi „baba” ta, asa iti va merge tot anul. Potrivit traditiei, incepand din 1 martie si pana in 9 martie, se aleg Zilele Babelor, intervalul facand referire la legenda Dochiei care isi leapada pe rand cojoacele, strabatand muntele cu turma de oi. Obiceiul alegerii „babei” inca se pastreaza in Maramures, vremea schimbatoare din aceasta perioada fiind asociata cu norocul de peste an.
Conform credintei populare, daca de „baba” ta este soare, vei avea noroc tot anul. In schimb, daca este frig si innorat, vei avea parte de un an greu.
„Babele le alegem de astazi. In functie de cum va fi ziua pe care ne-am ales-o drept baba, asa va fi si anul nostru. Daca va fi insorita, frumoasa, cu siguranta va fi un an benefic pentru noi, daca va fi mai inorat, va fi mai morocanos. Oricum, sunt zilele in care vremea e schimbatoare, pentru ca legendele ne spun ca ianuarie si februarie „se bat” de la cele cateva zile pe care februarie i le-a imprumutat lui martie, dar in acest an nu vrea sa i le dea inapoi”, a explicat etnograful Janeta Ciocan.
In popor se crede ca unele zile din intervalul 1-9 martie trebuie evitate atunci cand se aleg „babele”.
„Sunt zile benefice si zile malefice. Martea si sambata nu sunt zile bune in saptamana. In zilele acestea nu poti incepe niciun lucru. Cele mai bune sunt miercurea si vinerea, dar si lunea, care este ziua de inceput de saptamana”, a mai spus Ciocan
Traditia alegerii „babelor” inca se mai pastreaza in Maramures. In unele sate, femeile obisnuiesc sa puna fusul in pod si sa lucreze mai putin, pentru ca „babele” sa nu le strice munca sau sa le fure uneltele.
Sursa: Anca Popescu