Vezi VIDEO
Traditia spune ca incepand din 1 martie si pana pe 9 martie, fiecare zi spune o poveste si face o prezicere. Ca sa afli cum va fi anul pentru tine, trebuie sa iti alegi o zi, aceeasi in fiecare an si sa vezi daca sorocul iti va surade. Aceasta perioada este cunoscuta in traditia populara si sub numele de “Zilele Dochiei” sau “Babele” si reprezinta intervalul de timp in care Dochia isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi, pentru a muri inspre renastere. Obiceiul spune ca, daca de “baba” ta va fi soare, vei avea parte de un an plin de satisfactii, ca esti binecuvantat cu un suflet pur si bland si ca totul iti va merge bine. Daca vremea e urata, daca e frig si bate vantul, iar cerul e acoperit de nori, se spune ca vei avea inima inghetata si neagra.
“Din februarie incepand, fiecare om ar trebui sa isi aleaga o baba. Nu trebuie sa asteptam inceputul lunii martie sa ne alegem baba. Se spune ca din februarie oamenii se adunau si isi imparteau babele, iar apoi, in ziua aleasa se citeau semnele anului. Daca ziua era frumoasa, linistita, fara vant si cu soare, anul va fi unul bun. Daca ploua era semn bun de avutie, dar anul va fi unul mohorat, pentru ca nu sta sub semnul solarului. Daca batea vantul era cel mai grav, pentru ca urma un an nelinistit, in care vei avea mult de lucru, mai mult vantul insemna chiar cearta”, a explicat etnologul Delia Suiogan.
Ziua de 9 martie, cand a murit Baba Dochia, este considerata granita dintre anotimpul friguros si cel calduros. Ziua de 1 martie este baba primaverii si a semanatului. A doua baba, ziua de 2 martie, este cea a muncii de vara, iar a treia este baba toamnei, cea a culesului. Datina din strabuni spune ca asa cum sunt aceste prime trei zile de martie asemenea vor fi si cele trei anotimpuri, iar cum va fi a noua baba, asa va fi vremea timp de 40 de zile.
“Babele incep in 1 martie, cu prima baba si cea mai importanta, Dochia. Ea este cea mai rea dintre babe si se spune ca in aceasta zi se citesc cele mai multe semne ale anului, dupa aceasta baba”, a adaugat Delia Suiogan.
Una dintre numeroasele legende ale Babei Dochia, personificare a anului vechi si mama a lui Dragobete, spune ca aceasta si-a trimis nora in padure pentru a-i culege fragi. Ajutata de Dumnezeu, nora Dochiei gaseste fragi copti si ii duce soacrei pentru a o face sa creada ca a venit vara si e timpul sa urce cu oile la munte. Dochia se pregateste pentru marea calatorie, dar din precautie isi pune noua cojoace in spate si porneste la drum. Nici nu pleaca bine de acasa ca si incepe ploaia care nu sta noua zile si noua nopti. Cu cojoacele ude si grele, Baba Dochia decide sa scape de ele si le scoate rand pe rand. In ultima zi a urcusului se lasa insa un ger naprasnic trimis de Martie, iar Dochia moare inghetata sus pe munte.
Sursa: Tania Purcaru