Vezi VIDEO
„Despre identitatea romaneasca” a vorbit ieri, 30 mai, actorul si scriitorul Dan Puric in conferinta sustinuta la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare, cu ocazia Zilelor Culturale ale Municipiului Baia Mare. Artistul a atras atentia ca “identitatea o regasesti in credinta, in neam, in traditii, in inima”. Dan Puric a mai aratat ca “mutatiile” care se fac in prezent in constiinta fiintei umane sunt de fapt niste “atacuri extraordinare” asupra identitatii romanilor. Nu trebuie insa sa marginalizam valorile si nu trebuie sa renuntam la felul nostru de a fi care ne diferentiaza de ceilalti europeni si care ne fac unici, pentru ca desi suntem “saraci intr-o tara bogata”, avem inca un lucru esential: sanatate sufleteasca.
Identitatea unui om e o taina, o spune cu convingere actorul si scriitorul Dan Puric. Artistul stie ca poporul roman e special si ca are valori pe care trebuie sa le respecte asa cum e si in cazul religiei care nu poate fi despartita de om pentru ca e parte din fiinta umana si mai ales e inseparabila de roman.
“Cand s-a nascut poporul roman s-a nascut limba si credinta. E o sfanta trinitate, n-ai cum sa le scoti si atunci vrand sa te distruga incep sa te atace, si limba romana si neamul si credinta. Un alt atac identitar a fost acela de a scoate religia din scoli. Si am spus ca credinta ortodoxa este ca limba romana, nu e nici facultativa, nici obligatorie. Este, ea nu se supune votului. Parintele Dumitru Staniloae spunea asa: corpul acesta biologic este strabatut de suflet, n-a zis ca sta sufletul in el, este strabatut si atunci din ceva tu devii cineva. Cand devii cineva e taina, identitatea unei etnii este o taina, taina nu se discuta. Taina se traieste”, a punctat Dan Puric.
Despre ce inseamna sa fii roman, Dan Puric a subliniat ca “e un privilegiu sfant” pentru ca doar adevaratul roman e Om. “Fiti atenti ce remarca Eminescu: tara aceasta va fi in adevar romaneasca, ori nu merita sa fie deloc. Calitatea de a fi roman este un privilegiu sfant. Bogdan Petriceicu Hasdeu: «Romanul cand inceteaza sa fie roman nu mai exista». Nu trebuie sa incetezi sa-ti traiesti firea, felul de a fi. Romanul cand e roman e om. Omenia e anticamera romanismului. Mutatiile care se fac cu o violenta uimitoare in identitatea romaneasca sunt surprinzatoare, cel putin asupra tineretului se fac niste atacuri extraordinare”, a mai aratat Dan Puric.
Artistul a mai atras atentia ca primul atac asupra identitatii romanilor a fost in timpul comunismului. Atunci s-a incercat distrugerea elitei intelectuale, iar atrocitatile comise in inchisorile din Pitesti si Aiud au facut numeroase victime. Acum insa distorsionarea adevarului si al esentei romanismului se face in alt mod, unul mai subtil.
“A fost procesul de reeducare de la Pitesti, apoi a fost procesul de reeducare de la Aiud si acum e procesul de reeducare din Romania contemporana care este soft, este foarte machiavelic facut, nu mai e dur, nu-ti mai prinde degetele in usa nimeni, fac altceva: panouri mari de tot am vazut in Piata Unirii cu un bebelus care are o panglica pe care scrie: Sunt liber sa-mi aleg sexul. S-ar putea ca Romania in 10-15 ani sa ajunga ca Franta in ultimul hal din punct de vedere sufletesc sau ca in California unde exista legi clare ca sa nu mai zici mama si tata ca sa nu mai faci discriminare la adoptiile care se fac de parintii de acelasi sex. In Germania, incestul nu mai e caz penal. Noi suntem saraci intr-o tara bogata, suntem considerati un fel de servitorii Europei, dar suntem sanatosi sufleteste”, a mentionat artistul.
Dan Puric a mai concluzionat ca intre identitatea europeana si cea romaneasca e o mare diferenta care trebuie facuta si de cetatenii acestei tari. In timp ce identitatea europeana e una “administrativa”, cea romaneasca e “fiziologica”. Identitatea nu trebuie sa fie despartita de dragoste, pentru ca cele doua sentimente sunt strans legate intre ele. Pentru a vedea bine Romania, e nevoie sa te indragostesti de ea, nu sa cazi in transa, ci pur si simplu sa o iubesti cu intreaga ta fiinta, a concluzionat Dan Puric.
Sursa: C.T.