Vezi VIDEO
Cea de-a cincea editie a Simpozionului de pictura si sculptura organizat in Baia Mare de Fundatia Dorel Chereches si Uniunea Artistilor Plastici a avut ca rezultat final o expozitie care a inclus lucrarile realizate pe parcursul tuturor editiilor acestui eveniment. Vernisajul expozitiei a avut loc ieri, 29 mai, cu ocazia Zilelor Culturale ale Municipiului Baia Mare. De data aceasta lucrarile au fost expuse intr-un „spatiu neconventional”, respectiv intr-o scoala care functioneaza intr-o cladire de patrimoniu si care pe viitor se va transforma intr-o Academie de Arta.
Noua artisti plastici si-au dat intalnire la cea de-a cincea editie a simpozionului de pictura si sculptura organizat in Baia Mare. La finalul simpozionului a fost realizata si o expozitie in care au fost incluse lucrarile realizate la evenimentul din acest an, dar si picturile si sculpturile realizate pe parcursul celorlalte editii ale simpozionului. Lucrarile vor ramane ca mostenire a viitorului muzeu de arta contemporana care va fi infiintat in Baia Mare.
„Vernisajul expozitiei care cuprinde toate lucrarile din cele cinci editii ale simpozionului de pictura este de data aceasta in aceasta scoala, Scoala Petre Dulfu, in ideea in care am facut un spatiu neconventional, deoarece fiind un hol de scoala si o sala de sport am incercat sa neutralizam aceste semne si urme care erau pe pereti, insemnand afise, tot felul de obiecte care se folosest in timpul scolii. In primele doua zile am lucrat pentru a reconctitui un spatiu care poate fi propriu pentru o galerie de arta si apoi am inceput sa panotam lucrarile pe simeze. Expozitia contine in jur de 65 de lucrari de arta, picturi realizate de artisti invitati in cele cinci editii”, a explicat presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Baia Mare, Laura Ghinea.
Artistii invitati din Iasi, Timisoara si Italia au marturisit ca sunt legati sufleteste de Baia Mare. In timp ce unii au descoperit abia acum un spatiu care constituie un adevarat spatiu de inspiratie pentru ei, altii au relatat ca au numeroase amintiri in legatura cu acest spatiu.
„M-am simtit foarte bine in aceasta tabara. Am avut o sursa de inspiratie foarte frumoasa: muzeul satului. Am gasit acolo casute si asta a fost sursa mea de inspiratie, casutele din Muzeul Satului. Mi-am facut documentare, schite, am fotografii si pe viitor am sa folosesc aceasta documentare”, a afirmat una dintre artistele prezente la eveniment, Zamfira Barzu.
Un alt artist plastic, Liviu Suhar, a declarat ca „eu sunt un artist care am foarte multe amintiri despre Maramures. Am fost inca din tineretile mele atasat de locurile din aceasta parte de tara si cumva pe parcursul anilor s-a configurat in memoria mea o structura imagistica, un fel de zacamant de zestre care rezoneaza in profunzime si cu aceasta parte de tara. Lucrarile pe care le-am expus sunt legate in esenta lor de traditii, obiceiuri, o imagistica uitata de cei de astazi, obiceiul de a pune in copaci oalele. Din aceasta tema am realizat un ciclu larg, bogat care ma diferentiaza de alti pictori”.
Expozitia va putea fi vizitata pana luni, 1 iunie inclusiv. Lucrarile expuse vor face parte din viitorul muzeu de arta contemporana care va fi infiintat in Baia Mare. Spatiul ales pentru acest eveniment va constitui pe adevarat locul in care aici va functiona o Academie de Arta, avand in vedere ca aceasta cladire e una de patrimoniu, datand din 1700.
Sursa: C.T.